in

Za srećan brak – Koje bi običaje mlada trebalo da ispoštuje na venčanju?

Kada su u pitanju venčanja, mladenci uglavnom žele da ispoštuju sve društvene običaje. Jedan od njih odnosi se i na to šta sve mlada treba da ponese sa sobom.

Foto: Shutterstock

Ovo narodno verovanje potiče iz davnina, ali je uspelo da opstane do danas.

Nešto staro

U većini slučajeva, mlada bi kao nešto staro mogla da nosi predmet koji je povezuje sa njenom porodicom ili porodičnom prošlošću.

Na primer, to može biti prsten ili stari komad nakita od bake, tkanina ili veo koji je nosila njena majka na svom venčanju. To može biti i neko vozilo koje odoleva vremenima i dugi niz godina čeka u garaži ovaj poseban dan.

Nešto novo

Za mladu, ovo je najlakši deo “posla”. On predstavlja ulazak u novo razdoblje života i optimizam. U to spada svaki novi predmet koji mlada kupi za taj dan. To može biti venčanica, cipele, burme, nakit, donji veš, bidermajer i slično.

Nešto pozajmljeno

Kada bi se vodili tradicijom, to bi bio predmet od neke sretno udate prijateljice, sestre ili rođake. Veruje se da bi tako pozajmljena stvar trebalo u brak da unese sreću. To može biti torbica, veo, deo nakita.

Nešto plavo

Plava boja simbolizuje vernost, pa je mlada može uneti u buket, na cipele ili kao dekoraciju enterijera i eksterijera.

Naravno, ne smemo da zaboravimo da ove smernice nisu uslov niti recept za sretan brak, ali to može biti i te kako lep način prisećanja dragih ljudi i uspomena, kao i poštovanje tradicije. Ipak, za sreću u braku potreban je trud, volja i ljubav mladenaca.