in

Vratite staru slavu – saveti za traženje srodne duše ako imate 50+

Dobrodošli u čudesni svet zrelog upoznavanja, gde godine nisu teret, već dragoceno blago! Ako ste prešli čarobnu granicu četrdesetih, ili ste već zagazili u šestu, sedmu deceniju… ne brinite, vi ste u samom zenitu svog ljubavnog života. Zašto? Jer s godinama dolaze mudrost, samopouzdanje i ono najvažnije – poznavanje sebe i poštovanje sebe. Ovo su saveti za traženje srodne duše ako imate 50+!

Foto: Shutterstock

Zamislite da ste vinski stručnjak u vinariji života: sada znate koja vina (čitajte: ljudi) vam odgovaraju, a koja ne. Stečeno iskustvo vam omogućava da realno sagledate svoje želje, potrebe, i, što je najvažnije, kakvog partnera zaista želite.

Zaboravite na pritisak društva koji insistira na pronalaženju ljubavi u dvadesetim. To je kao da trčite maraton bez treninga. Sada, kada imate iskustva i samopouzdanja, možete trčati svoju trku tempom koji vam odgovara.

Dakle, bez obzira na to da li ste se tek vratili na scenu zabavljanja nakon dužeg odsustva, ili ste jednostavno umorni od samačkog života i spremni da pronađete “onog pravog ili pravu”, imate sve što vam treba da uspiete. Zato, zasucite rukave i pripremite se za avanturu zvanu ljubav u zrelim godinama.

Ovo su saveti za traženje srodne duše ako imate 50+:

Prvo zavolite sebe

Prvi korak: naučite da tretirate sebe kao zvezdu na crvenom tepihu, i to svakog dana. Slavite svoje uspehe, prigrlite svoje mane, i najvažnije, razgovarajte sa sobom kao sa najboljim prijateljem. Jer, ako ne volite vi sami sebe, kako će vas onda voleti neko drugi?

Osvestite šta želite 

Ključ srećnog odnosa je da dobro poznajete sebe i što tražite u odnosu. Napravite popis stvari koje želite i ne želite kod partnera. Budite realistični u vezi sa svojim očekivanjima. Najvažnije je da znate šta ne želite i koji su kompromisi u vezi koje niste spremni da napravite.

Razvijajte svoja interesovanja

Nemojte čekati princa na bijelom konju, ili princezu s kraljevstvom i dvorcem – kreirajte avanture za sebe! Idite na putovanja, upišite se na kurs španskog ili naučite kako se pravi savršena pica. Možda ćete upoznati nekoga ko deli vaše strasti – a ako ne, barem ćete imati zanimljivu priču za sledeći sastanak.

Iskoračite iz zone komfora 

Promenite put kojim odlazite na posao, posetite novi kafić ili se prijavite na časove salse. Novi ljudi i iskustva su kao začini života – bez njih sve postaje bljutavo. Takođe, na ovaj način ćete sigurno proširiti krug prijatelja, a svi znamo da su zajednički prijatelji najbolje provodadžije.

Flertujte

Flert je kao društveni vitamin C – drži vas zdravim i srećnim. Bacite pogled na zgodnog stranca u redu za kafu ili se nasmejjte prodavačici u knjižari. To je kao zagrEvanje za veliku igru ljubavi. Bezazleni fler može da učin život veselijim i zabavnijim, a možete i da izoštrite svoje flertske veštine.

Učite iz prošlih veza

Bivše ljubavi nisu samo bivše, već izvori pouke i mudrosti. Nešto poput mini-fakulteta za vašu dušu. Što više znate, manjea je verovatnoća da ćete ponavljati stare greške.

Aplikacije za upoznavanje

Dobro došli u 21. vek, gde ljubav može biti odmah u vašem telefonu! Prijavite se, skrolujte i ne zaboravite – prvi utisak jeste bitan, ali nije sve. Bitno je da upamtite da nije sramota koristiti aplikacije za upoznavanje i društvene mreže. Samo se čuvajte manipulatora i prevaranata.

Opustite se

I najvažnije, uživajte u životu. Ljubav dolazi kad se najmanje nadate, a često na najneobičnijim mestima. Budite otvoreni, budite vi, i neka vam je sa srećom vaš lov na ljubav!

Izvor: 24sedam