Šta rukovanje govori o osobi?

Šta otkriva govor tela, da li samo stručnjaci mogu da pročitaju laž, strah i nesigurnost kod sagovornika? Šta rukovanje govori o osobi? 

Foto:Shutterstock

Mirko Zorić, direktor Centra za istraživanje ponašanja rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici, da se većina signala odvija na nesvesnom nivou, a dok se razgovara, puno informacija se šalje, a da nismo svesni toga.

“Možda smo svesni samo vrha ledenog brega. Mnogo toga se komunicira u par prvih sekundi kada krenemo razgovor sa nekom osobom”, naveo je Zorić.

Prilikom susreta, kažu da sagovornici posmatraju sve, od načina odevanja, preko održavanja higijene, do frizure i facijalne ekspresije. Sve što nam je dostupno sve posmatramo, naveo je direktor Centra za istraživanje ponašanja.

Foto:Shutterstock

Prema njegovim rečima, gledamo da donesemo što više relevantnih informacija kako bismo doneli neku prvu sliku o osobi, kako bismo znali, prvenstveno, da li nam je određena osoba prijatelj ili neprijatelj i  zatim, da li nam je ta osoba vredna ili ne.

“Neka istraživanja govore da 60 odsto od ukupnog utiska o osobi steknemo kroz prvi utisak. Ono što donesemo kao zaključak u prvih nekoliko sekundi. Rukovanje je prvi fizički kontakt između dve osobe, kada se upoznaju i najčešće jedini fizički kontakt i zahvalan je za slanje najbazičnijih poruka između dve osobe”, rekao je Zorić, navodi RTS.

Dodao je da ako vam neko stisne ruku i ne pušta je, može da govori da je osoba suviše posvećena razgovoru ili da želi da postavi neku vrstu kontrole da će ona voditi sam razgovor.