in

Snalažljivost i petlja – Napustio posao bankara, sada čisti kuće i zarađuje milione

Džon Li (33) je šest meseci čistio kuće u Južnoj Koreji nakon što je 2014. godine napustio posao bankara koji je obavljao u prestižnoj investicionoj banci Morgan Stenli.


Naime, ovaj mladi preduzetnik je diplomirao ugostiteljstvo na univerzitetu Cornell u SAD-u, i oduvek je imao na umu veće ciljeve koje je želeo da postigne.

Li je tako hteo da pokrene startap i pronađe uporište u biznisu za koji je verovao da vapi za promenama i da ima perspektivu.

Zbog toga je, koliko god to čudno zvučalo, počeo da lično čisti kuće i zarađuje milione od toga, jer pruža usluge čišćenja i održavanja kuća i stanova koji se, preko platforme Airbnb, iznajmljuju u Seulu, prenosi Blumberg.

– Morao sam to sam da iskusim. Održavanje i čišćenje kuća nalazi se na samom dnu ugostiteljstva, a to je put koji nam je pomogao da uđemo u ovu industriju – izjavio je Li dok je boravio u glavnom gradu Južne Koreje.

Firma koju je Li osnovao upravo nakon ovakvog iskustva, H2O Hospitality Ltd., danas nudi jednokratne usluge hotelima, odmaralištima i vikendicama u Japanu, Južnoj Koreji i Tajlandu.

Samo prošlog meseca, kako tvrdi Li, prikupili su investicije vredne 180 miliona dolara.

Kompanija H2O održava ukupno 12.000 soba u tri države.

Kako je istakao Li, glavni direktor kompanije, oni imaju nameru da to više nego udvostruče do kraja godine, i to zato što im posao nude hoteli koji imaju problema da se izbore sa pandemijom.


– Ako hoteli deo svojih poslova prepuste kompaniji H2O, u stanju su da fiksne troškove smanje i do 50 odsto – rekao je Li.

Razlog za to je, kako on objašnjava, što H20 ima daleko napredniji način rada, kao što je onlajn prijavljivanje, pametne brave i podrška mušterijama preko četa.

Kompanija H20 prikupila je 30 miliona dolara tokom samo jedne od rundi finansiranja prošlog meseca, kako su naveli u ovoj kompaniji još početkom septembra.

Tada su ih, između ostalih, podržale i kompanije Kakao Investment Co. i Razvojna banka Koreje.

Lijeva kompanija svakako planira, kako je istakao, da svoj biznis proširi i na Južnu Aziju. Sada su u pregovorima sa velikim lancima hotela u zemljama poput Singapura, Vijetnama i Indonezije.

Kako je naglasio Li, svi se nadaju da će kompanija izaći na javno tržište akcija u narednih pet godina.

– Ponekad mi je krivo zbog ćerke koja ima 18 meseci, zato što bih daleko više novca zaradio da sam ostao da radim za Morgan Stenli – rekao je Li.

Ipak, kako je na kraju naglasio, nije mu žao što se otisnuo u preduzetničke vode.