in

Postoji više razloga – zašto psi isturaju glavu kroz prozor automobila?

Sigurno ste i vi tokom vožnje automobila primetili nekog psa koji je proturio glavu kroz prozor uživajući u vetru koji mu miluje krzno. Sa sve isplaženim jezikom. Zašto psi isturaju glavu kroz prozor automobila?

Foto: Unsplash

Postoji mnogo razloga zašto psić može da odluči da gurne njušku kroz prozor automobila u pokretu, ali jedno je sigurno, to je njegova senzorna tabla.

Zašto psi isturaju glavu kroz prozor automobila?

Iako psi vide manje nijansi i često su kratkovidi, njihovo vidno polje može biti do 250 stepeni (u poređenju sa našim koje je 180 stepeni) i bolje percipiraju kretanje. Psi mogu da otkriju više frejmova u sekundi od nas, što znači da, iako nam kapice na automobilu u prolazu izgledaju zamućeno, i dalje mogu izgledati oštre za psećeg putnika.

Miris je, takođe važna stavka.

Čulo mirisa psa je umnogome veće od našeg. Nosovi pasa imaju 300 miliona receptora za miris u poređenju sa naših oskudnih 6 miliona, a region mozga posvećen dešifrovanju ovih hemijskih znakova je 40 puta veći.

Kada izdišemo, istrošeni vazduh izlazi onako kako je ušao. Kada psi izdahnu, vazduh izlazi kroz proreze na bočnim stranama nosa, a zatim se vrti okolo, stvarajući struje koje unose nove mirise. Ovo omogućava psima da njuše manje-više neprekidno i pomaže da miris postane njihov primarni način tumačenja sveta.

Tako da je nalet vazduha iz otvorenog prozora automobila u pokretu raketno gorivo za senzorni sistem psa, ali postoji još jedan razlog zašto toliko očnjaka može da učestvuje u surfovanju prozorima.

Psi su složena stvorenja sa potrebama koje sežu daleko od urođenih potreba, kao što su hrana, voda i seks. Pa zašto to učiniti? Iz istog razloga, neki od nas vole da putuju autobusima sa otvorenim krovom ili da se voze u kabrioletu sa spuštenim krovom.

Zato što je zabavno, piše Science Focus.