in

Postoji dobar razlog – evo zašto stujardese nose maramu oko vrata

Postoji dobar razlog – evo zašto stujardese nose maramu oko vrata

Uniforme za stjuardese najčešće podrazumevaju i marame oko vrata, ali ovaj modni detalj nije samo zbog estetike. Evo zašto stujardese nose maramu oko vrata.

Foto: Shutterstock

Iznenadićete se kad čujete koliko zapravo može da bude koristan i koja je njegova svrha. Ovaj aksesoar je od velike važnosti u slučaju opasnosti!

Mnoge devojčice maštaju da postanu stjuardese kad odrastu, a osim što imaju priliku da proputuju ceo svet, važan razlog je i njihov izgled.

“Domaćice u avionima”, kako ih često zovu, uvek su tip-top doterane, imaju uredne frizure, elegantne “pensil” suknje (takozvana forma olovke) koje ističu njihovu ženstvenost, a čest detalj su i marame i ešarpe koje ove dame nose oko vrata.

A zašto stujardese nose maramu oko vrata?

Ispostavilo se da ovaj aksesoar nema samo estetsku funkciju, već da je veoma važan ukoliko dođe do opasnih situacija u avionu, kao što je požar.

O tome zašto je praktično obavezno da nose marame oko vrata, otkrila je na društvenim mrežama jedna stjuardesa.

Ispostavilo se da se ovaj aksesoar ne nosi zbog lepote, već zato što može da bude od velike koristi u hitnim slučajevima. Ukoliko bude potrebno, komad tkanine se pretvara u masku kojom stjuardese  prekrivaju nos i usta kako bi zaštitile respiratorne organe u slučaju dima.

Tako će moći duže da ostanu pri svesti i pruže pomoć putnicima. Drugim rečima, ovaj modni detalj može i njih i putnike da spasi, piše Novosti Magazin.