in

Postoje izuzeci – evo u kojim situacijama ne morate poštovati crveno slovo!

Postavlja se pitanje kako zapravo treba ispoštovati crveno slovo, s obzirom na to da mnogi vernici nemaju luksuz da sede kući i ne rade ništa taj dan.

Foto: Shutterstock

Kako otići na radno mesto?

Zakonom o radu svakako bi trebalo predvideti da se na crvena slova ne radi. Ali nije tako. Zapravo malo je onih koji su uopšte blagosloveni slobodnom nedeljom i slobodnim danima.

Ranije ste možda mogli da odete kod lekara i da otvorite bolovanje, pa sedite u kući i odmarate i ne rizikujete gnev Boga i svetaca odlaskom na posao, međutim to danas svakako nije slučaj. 

Šta kaže crkva? 

Mišljenja su podeljena, kako među ljudima, tako i među sveštenicima. Neki idu toliko daleko da ništa ne rade na crveno slovo, čak se ni ne kupaju. Takođe, postoje i drugačija mišljenja, pa tako neki sveštenici kažu da živimo u modernom vremenu i da se njemu moramo prilagoditi, pa su tako neki poslovi dozvoljeni. 

Na crveno slovo treba se posvetiti Bogu i porodici, sasvim je normalno obavljati svakodnevne poslove pa i uključiti nekrštenu mašinu. Naravno, apsolutno možete da preskočite da kosite travu na Uskrs ili krečite na Božić.

Sve ono što nije deo svakodnevnih aktivnosti ne mora da bude deo ni crvenoslovnih praznika. Na crveno slovo treba ostaviti teške poslove i otići u crkvu na liturgiju, pišu Novosti Magazin.