in

“Porodica je najvažnija stvar” – 10 životnih lekcija iz filma “Kum”

Film “Kum” je remek-delo kriminalističke drame, režiran od strane Frensisa Forda Kopole, a baziran je na istoimenom romanu Marija Puza. Premijerno je prikazan 1972. godine i od tada je ostao klasik u svetu filmske umetnosti.

Radnja filma prati porodicu Korleone, sicilijansku mafijašku dinastiju sa sedištem u Njujorku. Glavni lik, Don Vito Korleone (Marlon Brando), vođa porodice, suočava se sa izazovima kada rivalne bande pokušavaju da preuzmu kontrolu nad tržištem narkotika. Kroz seriju izdaja, intriga i sukoba, film istražuje teme moći, porodične lojalnosti, i moralne dileme.

“Kum” je prepoznatljiv po svojoj izvanrednoj glumačkoj postavi, impresivnoj režiji i nezaboravnim dijalozima. Marlon Brando je osvojio Oskara za svoju ulogu Dona Vita Korleonea, dok je Al Paćino pružio izuzetno uverljivu interpretaciju Majkla Korleonea.

Osim toga, film je poznat po svojoj muzičkoj temi koju je komponovao Nino Rota, postala simbol mafijaškog života i kriminalističkih drama.

“Kum” je ostavio dubok i trajan utisak na filmsku industriju. Njegova složena priča, karakteri i teme nastavljaju da intrigiraju i fasciniraju publiku širom sveta decenijama nakon prvog prikazivanja.

Predstavljamo vam 10 lekcija koje smo naučili iz filma “Kum”:

1. Ne obećavajte ako znate da to obećanje ne možete ispuniti

Vaša reč je najvažnija stvar koju možete ponuditi. Ne uzimajte je zdravo za gotovo. Uvek prvo dobro razmislite da li možete obećanje ispuniti. Sasvim je u redu na zahtev reći “ne” (osim ako nije na dan kada se udaje vaša kćerka).

2. Ne mešajte se u prvatni život drugih ljudi

Pogotovo se ne mešajte u život bračnog para. Trač ili davanje saveta o ličnim stvarima treba uvek ostati nečija lična stvar – to je privatnost koja se mora poštivati. Kad su Koni i Karlo imali svađu za stolom, Soni je pokušao da inteveniše, ali je bio ućutkan od gospođe Korleone. “Soni, ne mešaj se” – Karmela Korleone.

3. Porodica je najvažnija stvar u životu

Krv je gušća od vode. “Čovek koji ne provodi vreme sa svojom porodicom, nikada ne može postati pravi muškarac” i “Jedino bogatstvo na ovom svetu su deca, važnija od sveg novca ili moći na zemlji” – Don Vito Korleone.

4. Nikad ništa ne radite protiv svoje porodice

Nemojte biti kao Fredo Korleone. Bez obzira na to koliko ne volite svoju porodicu, oni su vaša porodica. Iz poštovanja, nikad ne idite protiv svoje vlastite krvi, osim ako niste spremni na posledice otuđenja (ili smrt). “Fredo, ti si moj stariji brat, i ja te volim. Ali nemoj nikada ići protiv porodice. Nikad.” – Majkl Korleone.

5. Nikad ne reagujte dok ste emotivni

Delujte nakon što ste u glavi promislili o svim mogućim posledicama koje bi se mogle dogoditi. Mislite mudro i diplomatski. Emocionalni ispadi, poput onih Santino “Soni” Korleonea, koje su ga na kraju dovele do dna. Zašto? Jer je postao predvidljiv. Nemojte nikada postati predvidljivi.

“Nikad ne mrzite svoje neprijatelje. To utiče na vaše rasuđivanje.” – Majkl Korleone.

6. Prijatelje držite blizu, a neprijatelje još bliže

Jednim okom uvek pazite na svoje neprijatelje, a životnu partiju šaha igrajte precizno, predano i taktički. Zadržite dobre odnose, jer se u protivnom nećete moći vratiti u igru. Pogotovo u javnosti.

Kad je Majkla Korleonea zastrašivao senator Pat, on je jednostavno odgovorio: “Moja ponuda je ovo… ništa.” On je zadržao senatora u svom krugu i na kraju ga držao u šaci.

7. Uspostavite prijateljstva iz poštovanja, poslovanja i poverenja

Porodicu ne možete birati, ali prijatelje možete. Uzmite u obzir prednosti koje određeno prijateljstvo može doneti. Isto tako, uzmite u obzir nedostatke. Izvagajte prednosti i mane i pažljivo odaberite. “Prijateljstvo je sve. Prijateljstvo je više od talenta. Ono je više od vlade, gotovo jednako porodici.” – Don Vito Korleone.

8. Kriminalci na važnim pozicijama su najmoćniji kriminalci

Od Val Strita do Bej Strita, međunarodni investitori i političari, ljudi na visokim pozicijama mogu stvoriti više haosa i uticati na svoju porodicu na mnogo lošiji način od prosečnog kriminalca. Dakle, obrazovanje i rad su vaši putevi prema gore, u gornje slojeve društva.

To je životna lekcija koju morate prigrliti ako želite postati uspešan i moćan. Prosečni ulični kriminalac neće se proslaviti u velikoj šemi poslovanja. “Advokat s aktovkom može ukrasti više novca od muškarca s pištoljem.” – Mario Puzo – Kum.

“Majkl: Moj otac se ne razlikuje od bilo kojeg moćnog, snažnog čoveka, niti od predsednika ili senatora.

Kej Adams: Znaš li kako naivno zvučiš, Majkl? Predsednici i senatori ne naručuju ubistva.

Majkl: Ko je sada naivan, Kej?”

9. Vaš posao mora biti privatna stvar, o poslu raspravljajte samo s članovima porodice!

Majkl Korleone: “Nemojte me pitati o mom poslu!” Ne raspravljajte o svom ličnom ili porodičnom poslu sa strancima. Nikad se ne zna ko će iskoristiti te podatke u svoju korist, za svoju ličnu dobit.

10. Nasilje je zadnja opcija

Kroz celu priču Kuma provlači se poruka o preferiranju diplomatije umesto nasilja. Nakon što rat počne, životi se izgube, poslovi usporavaju ili se potpuno zaustavljaju, a to je finansijski poražavajuće. “Ne volim nasilje, Tome. Ja sam poslovan čovek. Krv je veliki trošak.”

Kroz celu priču Kuma provlači se poruka o preferiranju diplomacije umejsto nasilja. Nakon što rat počne, životi su izgubljeni, poslovi usporavaju ili se potpuno zaustavljaju, a to je financijski poražavajuće. “Ne volim nasilje, Tome. Ja sam poslovni čovek. Krv je veliki trošak.”- Soloco.

Izvor: Magazin Novosti