in

Popularna su u Srbiji – najlepša ruska imena za devojčice i dečake!

Ova ruska imena za devojčice i dečake su popularna i kod nas. Izdvajamo nekoliko najlepših ruskih imena za dečake i devojčice koja su manje ili više popularna u našoj zemlji!

Foto: Shutterstock

Ruska kultura i nasleđe bliski su nam, između ostalog, i zato što su oba naroda pravoslavne vere. Njihova imena su slična srpskim, a neka ruska imena su veoma popularna u Srbiji.

Izdvajamo neka lepa ruska imena za dečake i devojčice koja su manje ili više popularna u našoj zemlji.

Muška ruska imena:

Aleksej – Nastalo je od reči Alexis, što u prevodu znači “pomagač” ili “branilac”. Veruje se da je osoba koja nosi ovo ime vrlo ljubazna, da nije okrutna i da štiti slabije od sebe.

Sergej – Ime Sergej je iz latinskog i grčkog jezika, “preneto” u Rusiju, i odatle se vrlo brzo dalje prenelo u brojne evropske zemlje i gradove. Značenje imena Sergej je u prenesenom smislu najverovatnije – onaj koji nekoga čuva, onaj koji je na straži, osoba koja je uvek budna, onaj koji je vrlo pažljiv i vispren, onaj kome baš ništa ne može da promakne, osoba koja je uvek budna, onaj koji na nekoga motri, onaj koji štiti nekoga ili nešto.

Boris – Pretpostavlja se da ime Boris, ima značenje “borac; junak; ratnik”, te je obično davano onoj deci za koju su roditelji priželjkivali da budu “jaka, snažna, borbena i dobrog zdravlja”.

Aleksandar – znači “zaštitnik ljudi”. Njegov osnov – “alexein” znači “braniti” ili “zaštitnik”, dakle, označava branitelja, a “andros” znači “čovek” ili “osoba”.

Ivan – Još jedno ime koje je postalo popularno u Rusiji, a zapravo je najpre bilo jevrejsko, ali se kasnije proširilo sa širenjem hrišćanstva. Ime Ivan u prevodu znači “Jahve je milostiv”, odnosno “Bog je milosrdan”, “Bog je dobar”.

Ženska ruska imena:

Nataša – “natalis” u originalnom prevodu podrazumeva dan rođenja, rođendan, a u prenesenom smislu znači “ona kojoj se Bog raduje”, “ona koja je mila i draga Bogu“, “ona koja je rođena radosna i srećna”.

Irina – “ona koja donosi mir”, “osoba koja je spokojna i mirna”; “produhovljena i blaga žena”; “ona koja miri druge ljude, te ona koja je miroljubiva”; “ona koja je blažena”; “blaga i vrlo plemenita osoba”; “mir i spokoj”.

Maša – Ovo ime je biblijsko, nastalo je od imena Marija jer je u Rusiji nadimak ovog imena – Maša. To je postalo i popularno ime, a izvorni oblik mu je Mirjam, što u prevodu znači ona koja Boga ljubi.

Tatjana – ime Tatjana znači “vatrena kraljica”, “ona koja se bori da ostvari ono što želi”.

Olga – korenom seže i do ruskih i do skandinavskih izvora. Smatra se da potiče od imena Helga, oblika reči “heilagr”, što znači sveta, blagoslovena, svetla. Ovo ime upućuje na pozitivnu energiju i sjaj. Pretpostavlja se da je ruski oblik ovog imena, Olga, u Rusiju dospeo oko 9. veka, kada su ga iz Švedske preneli Vikinzi tokom svojih osvajačkih pohoda, a da je stigao i do Nemačke, putem sklapanja vladarskih brakova.

Izvor: Prva