in

Ovo su pet stvari koje zbunjuju vašeg psa kada mu ih govorite

Pred vama je pet stvari koje zbunjuju vašeg psa i  koje biste što pre trebalo da prestanete da govorite svom psu ako želite sa svojim ljubimcem da uspostavite što bolju komunikaciju.

Foto:Shutterstock

Učenje psa lepom ponašanju i novim trikovima može biti idealan način za ojačavanje veze između vas i vašeg ljubimca, a dovodi i do značajnog napretka u razvoju međusobne komunikacije. 

Sa dresurom psa treba krenuti još dok je štene, čim uđe u vaš dom, nema potrebe čekati šest i više meseci, jer što je pas mlađi, to će brže naučiti to što mu govorite.

Zbog toga i treba da pazite šta i kako mu govorite.

Dreseri pasa upozorili su na najčešće greške koje vlasnici čine prilikom dresure svojih ljubimaca.

1. Komanda “ne!”

Reći svom psu “ne!” previše je neodređeno. Koje ponašanje pokušavate da zaustavite? To najbolje oslikava primer psa koji tiho žvaće cipelu.

Komanda “ne” može da se odnosi na nedostatak lajanja, žvakanje ili mesto na kojem vaš pas sedi.

Nemoguće je da vaš pas shvati šta mu tačno poručujete. Alternativno, naredbe poput “spusti to” ili “sedi” bolji su izbor prilikom dresure.

Foto:Shutterstock

2. Vikanje (upšteno)

Psi nemaju istu logiku i sposobnost rasuđivanja kao ljudi. Vikanje ga može uplašiti pa čak i dovesti do lošeg ponašanja.

Na taj način nećete ga sprečiti da i sledeći put požvaće cipelu. Jednostavno to će učiniti kad ga ne vidite.

3. “Dođi!”

Pozivanje psa da “dođe” kada je vreme za kupanje, odlazak kod veterinara ili bilo koju drugu aktivnost koju pas smatra neprijatnom može da dovede do toga da tu reč povezuje s nečim lošim, pa će je tako i doživljavati.

Nakon nekog vremena, poučen iskustvom, pas će prestati da dolazi. Umesto toga, dozovite ga poslasticama ili ga nagradite na neki drugi način.

4. “Dole”

Zamislite da pokušavate nagovorite psa da ispusti kutiju šibica iz usta i u jednom trenutku kažete “dole”.

Ako je pas već naučio da ta reč označava nešto drugo, na primer da se spusti na zemlju i legne, dobiće signale koji će ga zbuniti.

“Canine Perspectives”, ustanova za obuku pasa u Čikagu, kaže da je doslednost ključna za izgradnju dobrih navika.

Naravno, za ljude reči “dole” i “spusti to” znače skoro istu stvar. Za pse to je vrlo zbunjujuće.

5. Ne pričate ništa

Ignorisanje problematičnog ponašanja jednako je štetno. Dr Dženifer L. Samervil kaže da čim vaš pas primi bilo kakvu nagradu za takvo ponašanje, ignorisanje se više ne pokazuje efikasnim.

Osim toga, drugi ljudi verovatno neće moći da zanemare ponašanje poput skakanja, žvakanja ili cviljenja.

Učenje psa posebnim naredbama pomoći će vam u preusmeravanju problematičnog ponašanja i pomoći će vašem psu da shvati šta od njega želite.