in

Obranite se od njih – ovo su emocionalni vampiri

Obranite se od njih – ovo su emocionalni vampiri

Sigurni smo da ste se do sad nebrojano puta susreli sa terminom “emocionalni vampiri”, a još smo sigurniji da ste bar nekad bili u društvu istih.

Foto: Shutterstock

To su oni ljudi koji iz vas isisavaju energiju „na slamku“ i zbog koji osećate neobjašnjivu neprijatnost sve dok ne napuste prostoriju.

Ako sa tim osobama nemate bliske odnose, izvesno je da ćete nekako preživeti te povremene susrete, ali šta ako su oni deo vaše porodice, bračni i poslovni partneri, prijatelji!?

Emocionalni vampiri mogu biti svuda, a mi ćemo vam pomoći da ih što lakše prepoznate i „pobedite“!

Šta su energetski vampiri?

Ako ste mislili da vampiri postoje samo u horor filmovima i romanima, prevarili ste se! Energetski vampiri su „krvopije“ koje se hrane vašom voljom da ih saslušate i brinete o njima.

Iz vas izvlače poslednje atome pozitivne energije i čine da se osećate iscrpljeno, bezvredno ili preplavljeno emocijama, a neretko vas ostavljaju sa osećajem krivice. Nalaze se svuda oko vas – na poslu, u porodici, među prijateljima, pa čak i u krevetu!

Kako ih prepoznati

Oni stalno kritikuju, analiziraju, verbalno zlostavljaju, ne ostavljaju prostor za komunikaciju i uzajamnu razmenu stavova. U svemu vide samo sebe, svoje potrebe i svoje probleme. Oni sve najbolje znaju, poput pravih dobrotvora, nudiće vam pomoć, ali budite spremni da će uvek tražiti nešto za uzvrat.

Često su veoma šarmantni, naročito na početku druženja, imaju prevelik ego i sa njima su rasprave gotovo neminovne, što ih posebno hrani! Kraljevi su drame, konstantno se žale na sve i svašta, tračare, paranoični su i narcisoidni, piše Prva.

Zbog hronične nesigurnosti imaju stalnu potrebu za podrškom, veoma su ljubomorni i skloni emotivnim ucenama i manipulacijama, kao i „nabijanjem“ osećaja krivice.

Tek kada naučite da ih prepoznajete bićete u stanju da pravilno reagujete na njihovo toksično ponašanje i tako sebe zaštitite od „krađe“ sopstvene energije.

Vrste energetskih vampira 

1. Večite „žrtve“ – Konstantno se žale na nešto i očekuju empatiju. Često su pasivno-agresivni, vole da traže savete, ali ih zato nikada ne primenjuju.

2. Kraljevi drame – „Od komarca prave magarca“ samo da bi uvek bili u centru pažnje.

3. Duhovite „krvopije“ – Stalno zbijaju šale i brbljaju bez prestanka. Očekuju oduševljenje „publike“, a umesto toga vas samo iscrpljuju.

4. Večiti kritičari – Šta god da uradite, imaće primedbu. Za njih ništa nije dovoljno dobro, jer oni sve najbolje znaju. Oni su ti koji vam stvaraju osećaj krivice.

5. Posesivni vampiri – Sve njihovo je najbolje i najlepše, a suštinski nikad nisu zadovoljni onim što imaju.

6. Kontrol frikovi – Nepoverljivi su i sve „konce“ vole da drže u svojim rukama. Imaju stav baš o svemu i vrlo često „drže lekcije“.

7. Narcisi – Svet postoji da bi se okretao oko njih, a svi ostali su tu da bi sxlušali hvalospeve o „narcisu“.

8. Paranoici – Imaju negativan pogled na svet i večito strahuju od svega i svačega. U svemu vide potencijalnu prevaru i „truju“ ljude svojom paranojom.

9. Nesigurni vampiri – Njima je potrebno da ih sažaljevate, a jednom kada pridobiju vašu empatiju, tražiće da ih zauvek „vodite kroz život“.

10. Ambiciozni vampiri – Forsiraće vas da pratite njihov ubitačni ritam i pričaće o novcu, „avionima i kamionima“, poslovnim uspesima, planovima…

Duševni vampiri

Od svih vrsta energetskih vampira, možda su najgori oni koji vam „kradu dušu“, jer posle njihovog „ceđenja“ ostaje samo jedna velika praznina!

Emocionalni vampiri na poslu

Na poslu provodimo minimum osam sati dnevno, a to je često mnogo duži vremenski period od onog koji provodimo sa članovima porodice. Zbog toga je atmosfera na poslu veoma važna, ali šta ćemo sa činjenicom da kolege ne možemo da biramo?

Upravo poslovni saradnici sa osobinama energetskih vampira mogu biti razlog našeg neraspoloženja, insomnije i nezadovoljstva. Oni mogu da ugroze vaše zdravlje, ali i da smanje vašu produktivnost, zato je važno da postavite janse granice i naučite da kažete „ne“!

Kada vam zatraže pomoć, recite da imate prviše posla i da ćete im pomoći ukoliko vam ostane vremena.

Fokusirajte se na pozitivne ljude, a možda će vam pomoći i da saznate koji je znak u horoskopu.

Emocionalni vampiri u vezi i braku

U ljubavi možda nema pravila, ali bi granice svakako trebalo da postoje, naročito ako se pribojavate da sa partnerom započnete razgovor na određene teme, ako vas on emocionalno iscrpljuje, budi u vama osećaj neprijatnosti, izaziva depresiju ili neke druge negativne reakcije.

Emocionalni vampiri se u vezama uglavnom ponašaju dominantno, veoma su zahtevni, provociraju, svađaju se, a neretko pribegavaju i uvredama. Oni nipodaštavaju partnerova osećanja, nameću im osećaj krivice i čine da se druga strana oseća manje vrednom.

Ovakve osobe žude za pažnjom i žele da joj se svi dive, nemaju empatiju i pored njih je teško doći do reči.

Zato je najbolje da delujete preventivno i da pre nego što se upustite u vezu, potanko izanalizirate da li vas druženje sa potencijalnim izabranikom napaja energijom ili se posle susreta sa njim osećate iscrpljeno.

Ukoliko ste kasno uvideli da je vaš partner emocionalni vampir i već ste uplovili u vezu, pokušajte da ga pobedite smirenim razgovorom, taktično i saosećajno.

Kako se zaštititi od majke koja je energetski vampir

Majke koje važe za energetske vampire su najčešće nepredvidive i impulsivne, pa njihova deca u strahu pokušavaju da predvide, a potom i da se prilagode talasima njenih emocija.

Ovakve majke koriste ljubav svoje dece u svrhu manipulacije i ne libe se da izgovaraju rečenice poput: „Da me voliš, češće bi dolazio!“ ili „Zar posle svega što sam učinila za tebe…“. One kritikuju izbor vaših prijatelja i partnera, stavljajući u prvi plan njihove „negativne osobine“.

Na taj način pokušavaju da vas odvoje od njih i zadrže vas pod poditeljskom „šapom“ i kontrolom.

Kada im se usprotivite, pokušaće da vam nametku osećaj krivice i sebe predstave kao žrtvu. Da biste se zaštitili od ovog vida manipulacije, jasno im stavite do znanja da ne prihvatate njihova „pravila igre“.

Kako možete da se odbranite od energetskih vampira

Najdelotvornije rešenje u borbi protiv energetskih vampira je postavljanje granica! Kada ih jednom odredite, vampiri vam neće moći ništa, jer će vaša granica na njih delovati poput belog luka!

Dakle, ne morate ići na svaku kafu na koju vas pozovu, ne pokazujte osećanja u njihovom društvu, izbegavajte putovanja sa njima, a na poslu komunicirajte samo onoliko koliko je neophodno da biste realizovali zadatke.

I na kraju, ne pokušavajte da menjate energetske vampire, odmaknite se i uspostavite kontrolu nad tim odnosom – to će ih najviše boleti. U najekstremnijim slučajevima, ako vas emotivno i psihički opterećuju, eliminišite ih iz svog života, jer sebi morate biti najvažniji!