in

Mnogi ih zaboravljaju – Ovo su važna pravila bontona za stolom

Fino ponašanje za stolom dokaz je i lepog ponašanja uopšte. Stoga bi trebalo da znate neka osnovna pravila bontona za stolom – čak i ako ne jedete u restoranu s Mišlenovim zvezdicama.

Foto: Pixabay

Vrlo se često zanemaruju sledeća četiri pravila:

1. Laktovi ne idu na sto

Osnovno pravilo koje se često zaboravlja jeste sledeće: laktovi ne smeju biti na stolu. Premda je u angloameričkim zemljama uobičajeno staviti levu ruku u krilo i jesti desnom rukom, po bontonu podlaktice treba da leže na ivici stola. Lepa nuspojava: držanje se automatski poboljšava.

2. Čaše se drže za stalak

Bonton za stolom takođe uključuje pravilno držanje čaša. Naročito kod čaša za vino mnogi ljudi imaju tendenciju da drže čašu za telo ili balon čaše – što, međutim, ne odgovara bontonu, a i uzrokuje brže zagrevanje vina.

Inače: kod čaša za crno vino uobičajeno je koristiti tri prsta i palac za podizanje čaše.

3. So i biber se uvek dodaju zajedno

Mali, ali fin detalj koji se lako može zanemariti: ako te neko za stolom pita za so, uvek morate dodati i posudu za biber. Osim toga, uvek treba probati hranu pre dodavanja soli. Sve ostalo smatra se uvredom za kuvara.

4. Nema naginjanja nad stolom

Korpa za hleb ili drugi pribor koji vam je potreban nije vam nadohvat ruke za stolom? Onda bi trebalo da zamolite drugog gosta za istim stolom da vam doda željeni predmet. Saginjanje i naginjanje nad stolom nije poželjno.