in

Matematički zadatak podelio Tviteraše – od dva odgovora, koji je tačan?

Ovaj matematički zadatak je za samo dva dana prikupio skoro 300.000 pregleda. Da li možete da ga rešite?

Poslednjih nekoliko dana glavna tema na društvenoj mreži “X” je, na prvi pogled, veoma lak matematički zadatak. Ovaj zadatak je za samo dva dana prikupio skoro 300.000 pregleda.

Gde je puno ljudi, tu je i neslaganje, te su mnogi dobili različita rešenja.

“Rezultat je 1. Pritom, ja sam jako loš matematičar”, “Prvo zagrada, zatim množenje, zatim deljenje, pa razlomak”, “4. Ovo sam ja postavila prošle godine i bilo je svakakvih odgovora”, “Jedni kažu 1, drugi 4. Šta je tačno?”, “Meni izašlo 1/2. Možda smo učili neku drugu matematiku… Meni nisu jasna ova druga rešenja”, “Rešenje je 4. Prvo se rešava zagrada, a onda operacije višeg stupnja s leva na desno i onda se završi razlomak”, samo su neki od komentara.

Šta je tačno – 1 ili 4?

“Matematika nije bauk, ali mnogi ljudi ne znaju osnove matematike”, napisala je korisnica “X”-a Ivana, koja piše da je tačan odgovor 1, ali ispod njenog komentara se nastavila rasprava.

“Ivana, bez ljutnje, ali nisi u pravu i više je štete sa ovim tvitom nego koristi. Deljenje i množenje su ravnopravne operacije i rade se redom. Rezultat jeste 4”, “Draga Ivana dobili ste rezultat jedan koji adekvatno pokazuje ocenu vašeg znanja”, pišu joj ljudi.

Šta vi mislite? Koje je rešenje tačno? 1 ili 4?

Izvor: 24sedam