Leto u Beogradu – šta sve možete raditi u prestonici?

Beograd je već duže vreme jedna od omiljenih destinacija turista iz različitih delova sveta. Globalna pandemija je privremeno usporila turistički razvoj srpske prestonice, ali nema sumnje da će se nakon ponovnog otvaranja granica, Beograd opet naći na listi poželjnih destinacija. Razlozi za to su mnogi, a motivacije posetioca Srbije su različite. 

Foto: unsplash

Mnogi turisti impresionirani su Balkanom, i žele da ga temeljno obiđu, drugima prija ljubaznost i gostoprimstvo po kome su Srbi poznati. Ipak, ono što je svima zajedničko jeste oduševljenje Srbijom i predivne uspomene iz naše zemlje sa kojima se vraćaju u svoje domovine. 

Ono što je ipak najbolje u vezi Beograda jeste mogućnost konstantnog istraživanja i otkrivanja novih mesta i skrivenih kutaka.  Bilo da ste iz Srbije, Beograda ili sveta, ukoliko ste odlučili da leto provedete u Beogradu, znajte da ste napravili odličan izbor, a razlog za to je upravo širok spektar mogućnosti koji ovaj grad daje. 

#1 Noćni život je nešto po čemu je naša prestonica poznata u svetu

Zanimljivo je to da mnogi turisti mlađih generacija neretko upoređuju Beograd sa Berlinom. Iako se čini da po estetici i arhitekturi ova dva grada nemaju mnogo toga zajedničkog, izgleda da postoji određeni duh ili energija koja povezuje ova dva grada. Mnogi bi rekli da je noćni život upravo ta zajednička nit.

I zaista, retko koji evropski grad može da se pohvali tako kvalitetnim i bogatim noćnim životom kao Beograd. Budući da se pandemija polako bliži kraju, noćni provod u gradu je ponovo aktuelan, što znači da ćete ovog leta moći da uživate u raznovrsnom sadržaju – od kafana do klubova, splavova i diskoteka.

Upravo je raznovrsnost ono što noćni život srpske prestonice čini autentičnom i jedinstvenom u odnosu na ostale evropske gradove. Kada je u pitanju beogradski noćni život nema jedinstvene asocijacije. Jednko dobar provod nude i splavovi, kafane, klubovi alternativne scena, baš kao i diskoteke.

Najbolje od svega?

Provod u Beogradu košta manje od bilo koje prestonice u regionu.

Foto: unsplash

#2 Upoznajte se prirodnim bogatstvima srpske prestonice

Većina ljudi koja poseti Balkansko poluostrvo ne ostaje ravnodušno na njegovu predivnu i jedinstvenu prirodu. Šume, more, jezera, vodeni potencijal, visoke planine ili prostrane ravnice – jedinstveni biodiverzitet Balkana njegovo je najveće bogatstvo. 

To se ogleda na svakom koraku, a svedoči i sama prestonica Srbije koja pruža mogućnost mnogobrojnih aktivnosti u prirodi unutar samog grada, ali i neposrednoj blizini istog. Beograd leži na ušću dve reke Save i Dunava, koje pružaju mogućnost kupanja, krstarenja i pecanja u samom srcu grada.

U Beogradu postoji mnogo parkova, zelenih površina i šuma koje pružaju mogućnost za uživanje u prirodi u neposrednoj blizini gradske vreve. Pa tako, ukoliko odlučite da leto provedete u Beogradu, posetite plažu Lido na Velikom ratnom ostrvu ili nezaobilaznu Adu Ciganliju.

Za ljubitelje šuma i hladovine, tu je beg od vrelog asfalta i visokih temperatura u Topčiderski park, Zvezdarsku šumu ili Banjičku šumu. Sve ove lokacije pružaju savršenu mogućnost za organizovanje piknika i dana u prirodi nadomak grada.

#3 Organizujte jednodnevni izlet nadomak Beograda 

Kada smo već kod prirodnog bogatstva Beograda, treba pomenuti da vaše leto u njemu može biti ispunjeno brojnim ekskurzijama i izletima na svega sat vremena vožnje. Beograd se nalazi u blizini planina Kosmaj i Avale, te je savršeno pozicioniran za organizovanju jednodnevnih avantura u prirodi.

Naročito tokom leta, kada gradske temperature postanu neprijatne, idealna je prilika da se obiđu neke od obližnjih planina, koje vam pružaju mogućnost za uživanje u hladu i obilazak ne samo prirodnih, već i istorijskih znamenitosti. Na sat vremena od grada nalazi se i Fruška Gora, poznata po svojim spomenicima kulture.

Fruška gora je savršđeno mesto za organizovanje jednodnevnog izleta tokom leta, upravo zbog toga što daje bezbroj mogućnosti za svačiji ukus. Na Fruškoj Gori neće biti dosadno ni najstarijima ni najmlađima. Na Fruškoj Gori nalaze se i brojna jezera, od kojih su neka, poput Bašenovačkog jezera pogodni za kupanje. 

Foto: unsplash

#4 Posetite neki od mnogobrojnih muzeja i spomenika 

U slučaju da ste odlučili da leto provedete u Beogradu, a niste ljubitelj izleta, možete svoje vreme posvetiti edukaciji, odnosno upoznavanjem bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa Srbije. Mnogi lokaliteti u gradu zapravo jesu dvojakog karaktera, pa tako primera radi odlazak u park Kalemegdan može biti vrlo edukativno i opušteno, izletničko iskustvo.

Isto je i sa planinama Avala i Kosmaj, na kojima možete posetiti vredne spomenike poput spomenika neznanom junaku (Avala) ili spomenik Kosmajskom partizanskom odredu (Kosmaj). U Beogradu postoji mnogo muzeja koji su vredni posete, a predstavljaju pravu riznicu srpske istorije.

Ukoliko želite da svoje leto u Beogradu provedete kvalitetno i edukativno, toplo vam preporučujemo muzej Nikole Tesle, Narodni muzej, Muzej Istorije Jugoslavije, kao i Muzej Savremene Umetnosti. Ukoliko želite da se zabavite, ne zaboravite da posetite Muzej Iluzija koji je prava atrakcija grada.

Kojim god da ste povodom došli u srpsku prestonicu, nema sumnje da će vam ona ponuditi ispunjeno vreme u njoj. Zahvaljujući svojoj turbuletnoj istoriji, Beograd se ne može pohvaliti uniformnom estetikom i planskom gradnjom i arhitekturom. Za našom istorijom, ostalo je veliko nasleđe rasuto po svim delovima grada.

Ipak ono što privlači turiste širom sveta nije sama estetika, već jedinstvena atmosfera i duh grada, koji volšebno svi posetioci osete, a opisuju ga kao topao, prijemčiv i gostroprimljiv. 

Ukoliko odlučite da ovo leto provedete u Beogradu, posetite njegove spomenike koji odolevaju vremenu i svedoče nastanku njegovog neodoljivog šarma!