Kako se pripremiti za dolazak bebe?

Dolazak deteta u dom je jedan od najvažnijih trenutaka u životu roditelja. Ipak, može se reći i jednim od najstresnijih, budući da se čini da ima toliko toga što treba obaviti pre negoli vaš mališan počne zajednički život sa vama. Vremena je malo, a tenzija raste približavanjem trenutka dolaska bebe na svet. 

Foto: Unsplash

Naročito ukoliko ste roditelj po prvi put u životu, čiuni se da ima toliko toga što treba naučiti. Na tržištu danas sasvim sigurno postoji više različitih proizvoda i bebi opreme nego ikada u istoriji, pa nije retko da se novopečeni roditelji osećaju preplavljeno onda kada moraju da odluče šta im je zaista neophodno za sami početak.

Kao i za svako novo iskustvo u životu, važno je zadržati smirenost, i setiti se da se niko nije naučen rodio. Strpljenje i mali koraci biće vaši najbolji prijatelji na ovom putovanju, a uz male pripreme i dobru organizaciju, uspećete da se spremite za dolazak vašeg mališana lakše nego što vam se to trenutno čini.

Nastavite da čitate tekst i saznajte kako. 

#1 Pažljivo isplanirajte budžet i pripremite se na vreme

Svako ko se susreo sa roditeljstvom po prvi put mora ostati šokiran činjenicom koliko novca je zapravo potrebno za čuvanje deteta. Ipak, dobra vest je da za pripreme imate minimum 9 meseci! Tako da ćete uz pažljivo planiranje budžeta uspeti da se adekvatno organizujete na vreme.

Najpre se raspitajte oko cena na tržištu, i prvo izdvojite novac za ono što je bebi najpotrebnije. Najbolja strategija je da se prvo obavite kupovinu najskupljih stvari, kao što su kolica, krevetac i ostalih većih izdataka, a poslednje mesece ostavite za kupovinu sitnica.

Ovakvo planiranje pomoći će vam da onda kada beba stigne, potencijalno možete ostaviti više budžeta za dnevne potrebštine i neplanirane troškove sa kojima ćete se svakako suočiti sa dolaskom deteta. Još jedan važan savet i jeste odvajanje budžeta isključivo za nepredviđene troškove.

Nepredviđeni troškovi su baš onakvi kako i samo ime insinuira – nepodložni planiranju, zbog toga je važno da ih makar predvidite, te da u prvim danima sa vašom bebom možete uživati najopuštenije moguće.

#2 Napravite listu neophodnih stvari pre dolaska bebe 

Nakon planiranja okvirnog budžeta, potrebno je napraviti detaljan spisak proizvoda za bebe koji su neophodni. Ova lista može obuhvatati i stvari koje će vam biti potrebne u porodilištu kao što su posebna pidžama, maramice, peškiri, sredstva za higijenu, papuče i ostale neophodnosti.

Foto: Unsplash

Uobičajeni set bebi opreme koji je svima potreban jesu:

Krevetac

Kolica

Platnene i jednokratne pelene

Pumpica za izmlazavanje

Cucle i flašice

Torba za bebine stvari

Kengur ili slična nosiljka za bebu

Ram za presvlačenje

Posteljina i ćebence za krevetac

Sredstva za higijenu bebe (bebi šampon, kupka itd.)

Benkice i druga garderoba za bebe

Portikle

Gaze

Čarape za bebe

Spisak se možda čini dug, ali je samo nekoliko stavki sa njega jednokratno veće ulaganje, dok su ostalo sitnice koje neće zahtevati toliko velike izdatke. 

#3 Držite se liste prioriteta i kupujte racionalno

Ono što takođe treba istaknuti jeste i pridržavanje liste prioriteta. Kao što smo rekli, tržište bebi opreme nikada nije bilo prezasićenije, a ukoliko želite da se adekvatno pripremite na finansijske izdatke biće potrebno da kupujete racionalno i držite se spiska.

Kupovanje za bebu ume da bude i vrlo zabavno, pa se roditelji često opuste i uhvate sebe kako kupuju četrnaesti par benkice i slatke portikle sa simpatičnim dezenom – iako toliko portikli jednoj bebi, bar u prvim danima nije potrebno. Ovakve sitne stvari su najveći atak na vaš budžet.

To naravno ne znači da ne treba da počastite sebe i vašu novorođenu bebu simpatičnim ćebencetom ili mekanom igračkom, ali je ključ u pametnoj kupovini, i praćenja jasno definisanog spiska. 

Dopada vam se neka stvar i čini vam se da je morate imati?

Ne kupujte impulsivno, već sačekajte par nedelja, na kraju krajeva – ako nešto imate to je vreme. Ukoliko vam se ta stvar podjednako dopada i nakon deset dana, trebalo bi da je imate! Na kraju krajeva, za to ste, između ostalog, izdvojili budžet za nepredviđene troškove. 

Foto: Unsplash

#4 Obezbedite životni prostor tako da bude pogodan za decu

Poslednje, ali nipošto najmanje važno za pripremu dolaska bebe u vaš dom jeste – obezbeđivanje prostora. U prvim danima ovo neće biti toliko važno, budući da bebe tada uglavnom samo jedu i spavaju, ipak, deca porastu za tili čas, i njihova radoznalost se budi gotovo preko noći, pa je mnogo bolje pripremiti se na vreme. 

Standardno obezbeđivanje prostora obuhvata zaštitu svih izvora struje poklopcem, poput utikača, i obezbeđivanje oštrih ivica u kući. Tu je takođe i bebi brava za automobil, a korisno je i na vreme razviti naviku držanja oštrih i sitnih predmeta van domašaja mališana. 

Spisak vam se čini predugačkim?

Nemojte se osećati preplavljeno, imate vremena, a uz ovako razrađen sistem, nema sumnje da ćete na vreme pripremiti apsolutno sve što je potrebno, tako da prve dane sa vašom bebom provodite fokusirani isključivo na brigu, pažnju i beskrajnu ljubav. Srećno!