in

Istraživanje o gentici – na koga smo lepi, a na koga pametni?

Razvoj mozga zavisi od jednog roditelja, kao i fizički razvoj deteta. Istraživanje o gentici otkriva: na koga smo lepi, a na koga pametni?

Foto: Shutterstock

Istraživanje sprovedeno u Škotskoj potvrdilo je važnost gena u razvoju naprednih kognitivnih funkcija koje se nasleđuju od očeva, iako su ovi geni često deaktivirani ili potisnuti.

Nasuprot tome, prema studiji s Univerziteta u Vašingtonu, deca češće nasleđuju inteligenciju od majki, budući da majke prenose gene oblikujući dečju inteligenciju putem X hromozoma.

Ovo istraživanje podržano je i rezultatima istraživanja iz Glazgova, gde je majčin kvocijent inteligencije pokazao najbolju korelaciju s inteligencijom ispitanika.

Eksperimenti s genetski modifikovanim miševima takođe su sprovedeni, pokazujući da dodatna “doza” gena majke doprinosi većem mozgu i manjem telu, dok dodatna “doza” gena oca rezultuje manjim mozgom i većim telom.

Ovo istraživanje je pratilo 12.686 ispitanika od 14 do 22 godine od 1994. godine, uzimajući u obzir faktore kao što su rasa, obrazovanje i socio-ekonomski status. Ključni zaključak istraživanja je da razvoj mozga zavisi od majčinih gena, dok fizički razvoj zavisi od očevih gena.

Istraživači naglašavaju da, iako genetska predispozicija ima značajan uticaj, okruženje igra takođe ključnu ulogu u kognitivnom razvoju dece.

Izvor: 24sedam