in

Donosi sreću – ovo staro žensko ime se vraća na velika vrata

Neko vreme bilo je zanemareno, sada doživljava svoj veliki povratak i popularnost. Ovo staro žensko ime se vraća na velika vrata!

Foto: Shutterstock

Poslednjih godina, ime Natalija postalo je izuzetno popularno kako kod nas, tako i u zemljama regiona. Ovo ime potiče iz latinskog jezika, od imena “Natalia” ili “Natalis”, ili može proizaći od reči “natalis”, čije značenje obuhvata “dan rođenja Isusa Hrista” ili “Božić”; takođe, označava “dan radosti”; “slavlje”; “svetkovinu”; “dan sreće”, kako ističe Yumama.

Inače, ime Natalija je nekada davano devojčicama rođenim na Božić, ali sa obzirom na promene u savremenom društvu, ovaj običaj više nije uobičajen. Danas, ime Natalija nosi razna značenja kao što su “ona koja je rođena radosna”; “žena koja donosi sreću i slavlje”; “srećna i rođena pod srećnom zvezdom”; “ona koja je dar od Boga”; “Božija kći”; “bezgrešna”; “milosna”.

Za devojčice koje nose ime Natalija, često se koriste različiti nadimci kao što su Nata, Neti, Nati, Natališka, Natalina, Nija ili Natali. Takođe, postoje i različite izvedenice ovog imena, uključujući Nataša, Natalia, Natalie, Natalina, Nata, Nati, Natja, Natka, Natasja, Natascha, Nataška, Natašija, Nadija, Nađa.

Izvor: 24sedam