in

Dokaz važnosti – 6 rečenica kojima ćete nekima podići raspoloženje

Da li ste ikada poželeli da možete da pomognete prijatelju, ali ne znate kako? Ponekada zaista nisu ni potrebni, a ni mogući veliki gestovi – dovoljni su mali znaci pažnje i tople reči koje će podići raspoloženje nekim ljudima i osnažiti im duh.

Foto: Shutterstock

1. “Ponosan/a sam na tebe.”

Ove četiri jednostavne reči su verovatno najbolja stvar koju možete reći nekome ko se trenutno muči. Ovom rečenicom podsećate ljude da verujete u njih a vera ih osnažuje da nastave dalje čak i kada je teško. 

Zato svaki put kada možete, podsetite svoje voljene da su njihovi napori važni; da su njihova dostignuća, velika ili mala, vredna slavlja.

2. “Volim te.”

Ovo je najbolja stvar koju nekome možete da kažete. A svi znamo da nam je ponekada teško da ove reči izgovorimo. A ključ je da ove reči treba da izgovaramo bez očekivanja niti treba da ih se stidimo.

Zato treba da budemo velikodušni kada govorimo „Volim te“. Rečenica “Volim te” je jednostavan, ali moćan čin koji vašim voljenima daje do znanja da ih cenite više od svega.

3. “Cenim te.”

Gde god da se okrenemo mnogo je kritika, a malo uvažavanja. Previše smo fokusirani na najmanje greške koje život čine nesavršenim da svaka sitnica koja ga čini lepim često prođe neprimećeno. 

Zato je moćno reći nekome da ga cenite.  Može im odmah podići raspoloženje znajući da neko poput vas vidi njihov trud, da nije sve uzaludno.

Bilo da se radi o njihovoj ljubaznosti, njihovom humoru ili jednostavno njihovom prisustvu, zahvaljivanje na njihovim pozitivnim osobinama može momentalno podići njihovo raspoloženje, zbog čega nikada ne smemo zaboraviti da vam kažemo hvala.

4. “Hvala ti.”

Koliko ste puta danas rekli hvala? Ako to niste rekli bar jednom, možda možete jednostavno da se zahvalite prijatelju, samo zbog što vam je prijatelj. Pokažite im da su njihove male akcije imale pozitivan uticaj i da je to više nego dovoljno da garantuje jednostavno „hvala“.

5. “Verujem u tebe.”

Ponekad je potrebno da samo jedna osoba veruje u nas da bi nemoguće postalo moguće. Budite ta osoba za nekog drugog. Recite im da verujete u njihove snove, njihove sposobnosti i njihovo putovanje.

Vaša vera u njih može biti upravo ono što im je potrebno da bi im se podigao duh i da bi ih vratili na put ka njihovim snovima.

6. “Tu sam ako ti trebam.”

Život može biti težak, a saznanje da imate na koga možete da se oslonite može napraviti razliku. Ova rečenica daje do znanja da ne moraju sami da se suoče sa svojim izazovima. 

To je spas, sigurnosna mreža i utešni podsetnik da postoji neko spreman da sasluša, pruži ruku ili samo bude tu kada mu je najpotrebnije.

Izvor: Magazin Novosti