in

Danas je petak 13. i ove stvari ne smete da radite!

Danas je petak 13. i ove stvari ne smete da radite!

Petak 13. je, mnogi u to veruju, dan kada će vas garantovano zadesiti neka nesreća! I zbog toga postoje i običaji u narodu kojima se tera zla kob tog dana. Numerologija smatra da je 13 simbol nesreće, i to zato što dolazi posle broja 12 koji je simbol savršenstva i celovitosti.

Foto: Shutterstock

Zbog toga već vekovima postoji nekoliko verovanja koja su raširena u celom svetu koja se vezuju za petak 13-ti.

– Prema legendi, ako je 13 osoba okupljeno na večeri, jedna od njih će umreti u roku od godinu dana. Zato neki restorani u Parizu nude iznajmljivanje “profesionalnog 14. gosta” na večerama.

– Na ovaj dan nikako ne treba menjati krevet jer vas čekaju ružni snovi. Uz to, ne treba kretati na put niti započinjati bilo kakav novi posao.

Foto: Shutterstock

– Kišobran ni slučajno ne otvarajte u zatvorenom prostoru jer ćete se gadno posvađati sa najmilijima.

– Inače važi pravilo da vam za razbijeno ogledalo sleduje sedam godina nesreće. Ali ako ga razbijete baš na ovaj dan, nesreća će vas pratiti celog života.

– I, naravno, ne prolazite ispod merdevina. Ovo verovanje ima korene u ranom hrišćanstvu. Naslonjene merdevine formiraju trougao sa zidom i tlom, što predstavlja Sveto trojstvo. Baš iz tog razloga, ono nikad ne sme biti narušeno vašim prolaskom kroz njega.