in

Bake ili majke – kome deca daju prednost i koji su razlozi njihovog izbora?

Kome deca daju prednost i koji su razlozi njihovog izbora? Da li su u pitanju bake ili majke?

Foto: Shutterstock

Bake ili majke?

Deca se često oslanjaju na savete svojih baka i deka bez straha od razočaranja ili osude koja bi mogla doći od strane roditelja…

Odnos između dece i njihovih baka i deka istraživanje pokazuje kao snažan, pri čemu mentorstvo i smernice koje deca dobijaju od ovih članova porodice često konkurišu onima koje pružaju roditelji. Prema istraživanju sprovedenom od strane Prepli, oko polovine dece se češće poverava svojim bakama i dekama nego svojim roditeljima.

Anketa je obuhvatala različite aspekte odnosa, uključujući i nadimke, vreme provedeno zajedno, i verovatnoću da će deca tražiti smernice od svojih baka i deka.

Fascinantno je da je 68 odsto dece izrazilo želju da provodi više vremena sa svojim bakama i dekama nego sa roditeljima, s posebnim naglaskom na bakama po majčinoj strani.

Silvija Džonson, šefica metodologije u Prepli-u, naglasila je da bake i deke često mogu pružiti deci mentorske uloge bez svakodnevnog stresa i odgovornosti koje roditeljstvo nosi. Iako rezultati mogu iznenaditi neke roditelje, većina će se složiti da bake i deke, zbog svoje opuštenosti prema deci, doprinose stvaranju zabavne i slatke veze.

Često se primećuje da bake i deke često razmazuju decu slatkišima i nagradama, čineći ih posebnim aktivnostima koje nisu uobičajene dok su deca pod brigom roditelja, suočenih s svakodnevnim izazovima.

Kako objašnjava bračni i porodični terapeut Michelle Landeros, dok roditelji imaju ulogu usmeravanja, ispravljanja, pa čak i prekorevanja svoje dece, bake i deke su poznati po tome što su manje osuđujući i kritični prema postupcima svojih unuka, stvarajući prostor za veće poverenje i opuštenost.

Izvor: 24sedam