in

5 petominutnih navika koje će vam ulepšati jutro

Ustajanje, spremanje za posao, doručak – sve su to stvari koje radimo svaki dan. Međutim, retko kada se setimo da sebi ulepšamo jutro pre odlaska na posao.

Foto: Shutterstock

Kako često kažu, kakvo vam je jutro, takav će vam biti i ostatak dana, pa treba da se potrudite da dan započnete najbolje moguće.

Psiholog Kristen Fuler predlaže da probate neku od petominutnih rutina kako biste odmah po ustajanju bili fokusiraniji i spremni za sve što vas čeka u narednim sastima.

Istežite se

Bilo da se istežete na krevetu ili prostirci za jogu, imaćete koristi od ove aktivnosti u jutarnjim časovima. Izdvojite 5 minuta iz svog rasporeda, zatvorite oči, dišite duboko i probudite svoje telo istezanjem.

Foto: Shutterstock

Produžite vreme ispod tuša

Često nam se dešava da zbrzamo jutarnje tuširanje, misleći da ćemo tako uštedeti na vremenu. Ipak, dajte svom telu oduška: produžite vreme tuširanja za nekoliko minuta i već ćete se osećati bolje kada napustite kupailo. Iskoristite dodatne trenutke pod tušem da uživate što više i ne razmišljajte o obavezama koje vas očekuju.

Izađite napolje

Ako imate dvorište, izađite pre odlaska na posao. Tu možete popiti svoju prvu jutarnju kafu ili se prošetati dok se ne razbudite. U slučaju da živite u stanu, takođe možete prošetati napolju pet minuta.

To može biti prilika i da izvedete svog psa napolje. Možete iskoristiti ovo vreme da i svratite do lokalne pekare ili prodavnice i kupite doručak, a možete se i samo prošetati bez nekog dodatnog cilja.

Foto: Shutterstock

Slušajte muziku

Koliko god da ste u gužvi kada ustanete, pronađite vremena da na miru odslušate svoju omiljenu pesmu. Muzika ima višestruke koristi po nas, pa je dobro da njom započnete svoj dan.

Uživajte u doručku

Ponekad toliko žurimo da sve stignemo, da jedva uzmemo tri zalogaja doručka, pokupimo kafu za poneti i uputimo se ka poslu ili školi. Ovakav “brz” način života nije dobar ni za psihičko, ni za fizičko zdravlje čoveka. Doručak uvek treba jesti za stolom, a preporuka je i da se potrudite da što više uživate u svakom zalogaju.

To vam sigurno neće oduzeti mnogo vremena, a sigurno će vam pomoći da dan započnete opušteniji i spremni za ostatak dana.