3 stvari koje bi trebalo da promenite ako nemate koncentracije za rad od kuće

Rad od kuće potpuno je promenio naše životne rituale i ostavio trajne posledice, pa čak i danas kada je prošao najjači talas korone, mnoge kompanije su zadržale režim rada od kuće za sve svoje zaposlene.

Foto: Shutterstock

Ipak, fokus se lako može izgubiti tokom rada od kuće, a naša koncetracija biće na minimalnom nivou. U tom slučaju, pročitajte neki od naših saveta koji će vam pomoći da budete maksimalno koncentrisani i efikasni tokom rada za računarom.

1. Uklonite televizor iz radnog okruženja

Donesite aktivnu odluku i uklonite televizor iz svog okruženja, sobe u kojoj radire. Ako posedujete televizor, vrlo verojatno da je on često razlog odlaganja posla. Ukoliko televizor uklonite iz svog neposrednog okruženja za rad, produktivnost će vam se neminovno povećati.

2. Napravite male rituale

Okruženje u kojem radite često ima visok uticaj na nivoproduktivnosti. Dakle, ako je radni sto mesto na kojem inače obavljate najveći deo posla, pokušajte da završite sav rad za stolom. Uključite u vaš rad i neki napitak, kao što su kafa, čaj ili boca vode, postavite ih u svoju blizinu.

Ako niste sigurni koje je okruženje pogodno za vaš fokus, pokušajte da se setite kakoje to izgledalo kada ste poslednji put bili produktivni.  

3. Rasporedite vreme na pravi način

Odvojite jasno vreme kada ćete biti fokusirani. Ono treba da bude namenjeno jedino i samo poslu koji želite da obavite. Morate znati tačan dan i sat početka i kraja rada.

Na taj ćete način biti mentalno pripremljeni na razdoblje u kojem će vam trebati fokus i koncentracija. Rasporediti svoje vreme znači odvojiti stres od posla koji treba da obavimo.