Uvek podignu raspoloženje – ovo su najbolji ljubavni filmovi

Tokom proleća bude se i nove ljubavi, a za to su definitivno najbolji ljubavni filmovi, koji će vam, čak i ako niste zaljubljeni, probuditi ono nešto.

Foto: IMDb

Romantični filmovi predstavljaju ljubavne priče koji na veoma istinit način, prenose preko ekrana emociju uz  romantične veze glavnih likova i put koji istinski jaku ljubav vodi kroz izlaske, udvaranja ili brak.

U fokusu je uglavnom traženje prave i istinske ljubavi, a likovi su ponekad suočeni i sa preprekama, kao što su finansije, fizičke bolesti ili razni oblici pojedinih ograničenja.

Prema istraživanjima, predstavljamo spisak najboljih ljubavnih filmova svih vremena. Koji je vaš izbor?

Kazablanka (1942)

Kazablanka je  romantična drama u režiji Majkla Kertiza sa Hamfrijem Bogartom i Ingrid Bergman u glavnim ulogama. Radnja se vrti oko Rika, vlasnika restorana, koji ne zna da li bi se osvetio ili pomogao bivšoj ljubavnici Ilzi koja se jednog dana pojavila u njegovom lokalu sa novim ljubavnikom i koja očajnički traži njegovu pomoć…

Praznik u Rimu  (1953)

Romantična komedija koju je režirao Vilijam Vajler. Glavne uloge igraju: Odri Hepbern i Gregori Pek.  Princeza En je članica kraljevske porodice neke neodređene zemlje.

Na proputovanju je kroz nekoliko evropskih glavnih gradova među kojima je i Rim. Jedne večeri se pobuni zbog svojih iscrpljujućih službenih dužnosti zbog kojih je isplanirana svaka minuta njenog vremena…

Doručak kod Tifanija (1962)

Američka ljubavna drama sa elementima komedije, snimljena 1961. u režiji Blejka Edvardsa. Hepbernova je za ulogu Holi Golajtli bila u konkurenciji za Oskara za najbolju glavnu glumicu, a film je inače nagrađen ovom nagradom u kategorijama najbolja pesma i najbolja muzika.

Prljavi ples (1982)

Američki romantični film iz 1987. Autorka scenarija je Elenor Bergstin, a film je režirao Emil Ardolino. Glavne uloge igraju Patrik Svejzi i Dženifer Grej. Film je nagrađen Oskarom za najbolju originalnu pesmu, I’ve Had Time of My Life, koju su otpevali Bil Medli i Dženifer Varnes.

Zgodna žena (1990)

Film je postao jedan od komercijalno najuspešnijih filmova devedestih godina, sa zaradom većom od 460.000.000 dolara, a danas je jedan od najuspešnijih iz svog žanra.

Džulija Roberts je za svoju izvedbu nagrađena Zlatnim globusom za najbolju glavnu glumicu, a bila je nominovana za Oskar i BAFTA nagradu. Glavnu mušku ulogu tumačio je Ričard Gir.

Duh (1990)

Duh  je američki film iz 1990. godine koji je režirao Džeri Zaker. Glavne uloge igraju: Patrik Svejzi, Demi Mur i Vupi Goldberg.

Titanik (1997)

Tema filma je urađena po istinitom događaju. Romantična priča o bogatoj devojci i siromašnom momku koji se susreću i zaljubljuju na „nepotopivom brodu“, dok posada broda žuri da obori dotadašnji rekord u putovanju preko Atlantika 

Noting Hil (1999)

Britanska je romantična komedija iz 1999. godine sa Džulijom Roberts i Hjuom Grantom u glavnim ulogama. Film je nominovan za tri Zlatna globusa: za najbolju komediju, najboljeg glumca (Grant) i najbolju glumicu.

Beležnica (2004)

Američki ljubavni film iz 2004. Režirao ga je Nik Kasavetes  scenario je napisao Jan Sardi  prema istoimenom romanu Nikolasa Sparksa. Glavne uloge su tumačili Rajan Gosling i Rejčel Makadams.

Dok nisam srela tebe (2016)

Američko-britanski je film iz 2016. godine. Režiser filma je Tea Šerok i predstavlja adaptaciju istoimenog romana iz 2012. godine autora Džodžo Mojes. Glavne uloge tumače Emilija Klark, Sem Klaflin, Džena Kolmen, Čarls Dens, Metju Luis, Dženet Maktir, Vanesa Kirbi, Džoana Lamli i Stiv Pikok.