in

Ovo su najbolji nekonvencionalni filmovi koji su postigli uspeh

Filmadžije će vam reći da i najbolji nekonvencionalni filmovi ne smeju da se shvate olako, jer je gotovo sigurno da ćete se tokom snimanja suočiti sa problemima, na koje u prvom trenutku nećete imati odgovor.


 

Svima je jasno da je snimanje filma komplikovan proces, koji iziskuje dosta napora, vremena i novca da bi se završio.

Neverovatno je da i pored svega što smo izneli, postoje reditelji koji ne samo što bez imalo straha ulaze u novu kinematografsku avanturu, već i namerno sebi otežavaju posao tako što biraju da režiraju svoj film na nekonvencionalan način.

U narednim redovima prisetićemo se pet takvih eksperimenata, koji su naišli na dobar odjek kod filmske javnosti.

Poremećena (Unsane, 2018)

Verovali ili ne, ovaj triler reditelja Stivena Soderberga snimljen je isključivo mobilnim telefonom iPhone 7 Plus.

Kler Foj u ovom jezivom filmu igra devojku koja se nevoljno nalazi u psihijatrijskoj bolnici.

Iako je koštao svega 1,5 miliona dolara, Poremećena je od prodaje bioskopskih ulaznica zaradio mnogo više – čak 14,3 miliona dolara.

Mnogo buke ni zbog čega (Much Ado About Nothing, 2012)

U periodu od kraja završetka snimanja superherojskog blokbastera The Avengers (2012) i početka njegove postprodukcije, reditelj Džos Vidon je snimio adaptaciju Šekspirove komedije Mnogo buke ni zbog čega, i to u svom domu!

Snimanje ovog niskobudžetnog ostvarenja trajalo je svega dvanaest dana, a Vidon je, osim za režiju, bio zadužen i za njegovu montažu, muziku i scenario.

Ruski kovčeg (Russian Ark, 2002)

Ruski kovčeg je eksperimentalna istorijska drama snimljena u Zimskom dvorcu u Sankt Peterburgu.

Ono što ovaj film čini posebnim je činjenica da se sastoji od samo jednog 96 minuta dugog kadra.

Kamera je u filmu prošla kroz 33 prostorije, a u filmu je učestvovalo čak 2.000 glumaca i statista, kao i tri simfonijska orkestra.

Odrastanje (Boyhood, 2014)

Godine 2001, režiser Ričard Linklejter došao je na neobičnu ideju da napravi film o odrastanju jednog dečaka i to u realnom vremenu.

Sa svojom filmskom ekipom, on je svake od narednih dvanaest godina snimao po jedan deo filma, prateći tako stvarno odrastanje njegovog glavnog glumca Ilana Koltrejna od šeste do osamnaeste godine.

Sve je izgubljeno (All Is Lost, 2013)

Sve je izgubljeno je drama o preživljavanju, koju je režirao Džefri Mekdonald Šendor.

Robert Redford u filmu igra čoveka izgubljenog na otvorenom moru. Na početku ga možemo čuti dok naglas čita svoje pismo, koje je napisao za svoje najbliže u slučaju da ne preživi.

To su otprilike sve reči koje možemo čuti u ovom filmu. Ostalih malo više od sat i četrdeset minuta ove drame snimljeni su praktično kao nemi film.