ovo su najbolje video igre iz 80-ih

Nakon što su tokom 1970-ih polako osvajale svet, video igre su tokom 80-ih godina prošlog veka postale deo svakodnevice mnogih mladih ljudi.

Foto: YouTube/printscreen

Otvarale su se mnoge arkade, odnosno igraonice, u kojima je uvek bilo gužve i za igre se tražio „žeton više“. A koje su igre najbolje iz te decenije, saznajte u nastavku.

Ultima IV: Quest of the Avatar (1985)

U ovoj eri bilo je puno „igara uloga“ (role-playing games), ali ova se izdvaja po tome što je stavila fokus na moralnost.

Umesto prostog istraživanja i ubijanja čudovišta, igrači su morali da vode računa i mnogim ličnim izborima, baš poput viteza.

OutRun (1986)

Ova igra umnogome predstavlja oličenje 80-ih – plavo nebo, opasna kola, dobra sintpop muzika i ljudi u šarenim autfitima. Sve to asocira na bezbrižnost leta i uživanje u vožnji, dok se oko vas smenjuju tada prelepi pejzaži.

SimCity (1989)

Igra je nastala nakon mukotrpnog istraživanja različitih priručnika i spojila arhitekturu, ekonomiju, politiku i mnoge druge oblasti u jedno iskustvo.

Izrodila je nekoliko nastavaka i inspirisala nastanak hita The Sims, a mnogim igračima pomogla je u izboru daljeg životnog puta.

Robotron 2084 (1982)

Igrači predstavljaju poslednju liniju odbrane protiv dolazećih robota, koji nadiru sa svih strana. Nije prva koja je to učinila, ali njena upotreba oba džojstika za različitu svrhu umnogome je uticala na pojavu podžanra twin-stick pucačina.

Gauntlet (1985)

Suština igre bila je – četiri igrača i ogromna tamnica koju treba istražiti uzduž i popreko i preživeti mnoga stvorenja.

Mnogi je pamte kao jednu od najboljih igara za više igrača iz te decenije, a definitivno je inspirisala mnoge kasnije klasike, među kojima se izdvaja Diablo.

Gradius (1985)

Svemirske avanture su bile prisutne u raznim oblicima, a ova se izdvaja po tome što ste svoju letelicu mogli da menjate i opremate po želji, vodeći računa o oružju i odbrambenim sistemima. Grafika je za to vreme bila prelepa, a okršaji na kraju nivoa ogromni i izazovni.

Elite (1984)

Neverovatno je da je 1984. godine postojala igra koja je obuhvatala osam galaksija, hiljade svemirskih stanica i funkcionalne sisteme ekonomije i nadogranje letelica. A sve to delo je dva studenta Kembridža.

Super Mario Bros 3 (1988)

Mogla bi se sastaviti jedna cela lista samo od naslova kompanije Nintendo, ali ako je neki neizbežan, onda je to ovaj.

Čistokrvna platformska igra koja je donela mnogo toga revolucionarno, pre svega osećaj tokom igranja koji su mnogi pokušali da iskopiraju. Ujedno je nagovestila i da nas od ove kompanije uvek očekuju noviteti vredni pažnje.

Pac-Man (1980)

Nastao je kao kontra mnogobrojnim pucačinama, a postao jedan od najuniverzalnijih simbola video igara.

Sve na prvi pogled deluje tako jednostavno, a tako je zarazno, i zato je i ušao u legendu. Ima onih koji smatraju da je odgovoran za nastanak survival horror žanra.

Tetris (1984)

Na papiru ne zvuči toliko privlačno, ali je svet potpuno poludeo za njim i umnogome je odgovoran za nastanak Game Boy konzole.

Igra je našla svoj put do skoro svih vrsta konzola i računara od svoje pojave pa do danas, i predstavlja bezvremeni izazov u kome se i danas održavaju mnoge vrste takmičenja širom sveta.