in

Neki su miljenici – filmovi koji su osvojili Oskara u poslednjih 10 godina!

Filmovi koji su osvojili Oskara u poslednjih 10 godina privukli su pažnju publike pre ili posle same ceremonije. Neki su već bili miljenici pre dodele, a neki nikada nisu pridobili simpatije.

Foto: Shutterstock

Dva “najkontroverznija” pobednika bila su svakako “Nomadland” i “Shape of Water”. Prvi jer je opisan kao “dosadan i pretenciozan”, drugi kao “bizaran i nedostojan prestižne nagrade.

Ovo su filmovi koji su osvojili Oskara u poslednjih 10 godina!

12 Years a Slave – 2014

“12 godina ropstva” je mučan i težak prikaz ropstva na američkom jugu. Osvojio je tri Oskara – za najbolji film, najbolju sporednu glumicu (Lupita Nijango) i najbolji adaptirani scenario, a nominovan u devet kategorija.

Iste godine se takmičio sa drugim hvaljenim filmovima kao što su “The Wolf of Wall Street”, “Gravity”, “Her” i “Dallas Buyers Club”.

Birdman – 2015

Jedan od čudnijih filmova koji je uspeo da osvoji nagradu za najbolji film je ostvarenje reditelja Alehandra Gonsalesa Injaritua.

Sa Majklom Kitonom u ulozi glumca ispraznih blokbastera koji pokušava da okupi brodvejsku produkciju koja se neprestano suočava sa problemima. “Birdman” je rediteljev komentar na trenutnu holivudsku opsesiju snimanjem filmsih franšiza, kao i na oholost koja dolazi sa slavom.

Možda nije bio po ukusu široke publike, ali film je ipak osvojio četiri Oskara – uključujući najbolji film, najbolju režiju, najbolji originalni scenario i najbolju montažu.

“Birdman” je pobedio brojne izvanredne filmove kao što su “Whiplash”, “Boyhood”, “The Grand Budapest Hotel” i “Selma”.

Spotlight – 2016

Dok je dodela Oskara za 2016. možda najpoznatija po tome što je Leonardo Dikaprio konačno osvojio svog prvog Oskara, nagradu za najbolji film odnelo je ostvarenje Toma Makartija.

Film o istraživačkim novinarima u “Boston Globe” imao je neverovatnu glumačku ekipu u kojoj su glumili Majkl Kiton, Rejčel Mekadams, Mark Rafalo, Stenli Tuči, Džon Sleteri, Brajan d’Arsi Džejms i Bili Krudap.

“Spotlight” je bio jedan od najbolje ocenjenih filmova te godine, sa ocenom od 97% na osnovu 383 kritike. Pobedio je druge nominovane u teškoj kategoriji kao što su “The Revenant”, “The Big Short”, “The Martian” i “Mad Max: Fury Road”.

Moonlight – 2017

Jedna od najpoznatijih pobeda za najbolji film desila se 2017. godine, kada je “Mesečina” osvojila nagradu uprkos tome što je greškom pročitano da je nagradu osvojio “La La Land”.

Film reditelja Berija Dženkinsa ubrzo posle premijere proglašen je za jedno najlepših bioskopskih ostvarenja.

“Mesečina” osvojila je još dva Oskara, jednog za najbolji adaptirani scenario i drugi za najboljeg sporednog glumca, čime je Maheršala Ali postao prvi muslimanski glumac koji je osvojio Oskara.

The Shape of Water – 2018

Možda je “Birdman” bio jedan od najčudnijih filmova koji je osvojio glavnu nagradu, ali nijedan nije izazvao kontroverze kao film Giljerma del Toroa. Romansa između neme čistačice i čudovišta bila je tema rasprava nedeljama posle Oskara.

Nažalost, publika i glasni kritičari pobednika evidentno nisu bili upoznati sa ranijim radom maestralnog Giljerma koji se uvek bavio stvarnim i najmračnijim temama uz pomoć alegorije, metafore i bajkovitih elemenata.

Kao i njegov prethodni film “Panov lavirint”, tako i “Oblik vode” grebe po površini najvećih istorijskih problema i sukoba.

Green Book – 2019

“Green Book” je jedini dobitnik u kategoriji najbolji film od početka milenijuma koji nije imao ocenu na Rotten Tomatoes u proseku od 90% ili više, jer ima samo 77% na osnovu 366 recenzija.

Iako je omraženi pobednik, imao je više nego dobre reakcije publike.

Parasite – 2020

Pored toga što je reditelj Bong Džun Ho odneo nagrade u tri glavne kategorije – film, reditelj i scenario, “Parasite” se smatra jednim do najbljih filmova ikada koji su dobili Oskara.

Sa neverovatno visokom ocenom od 99% zasnovanom na 483 kritike, film ima samo 7 negativnih recenzija prebrojanih na sajtu od strane kritike. “Parasite” je prvi film koji je osvojio nagradu za “najbolji film” koji nije na engleskom jeziku, i to u odnosu na konkurenciju kao što su The Irishman, Little Women, 1917, Marriage Story, and Once Upon a Time in Hollywood.

Film je bio nominovan za ukupno šest Oskara, od kojih je četiri osvojio. Pored najboljeg filma, ostala tri su bila najbolja režija, najbolji originalni scenario i najbolji međunarodni igrani film.

Nomadland – 2021

Jedan od najgorih pobednika u istoriji Oskara. Film Kloi Žao kojeg se više niko ne seća i koji nije imao nikakvu pažnju pre dodele, a ni posle nje. Jedno će ostati upamćen kao dosadni pobednik u pandemijskoj godini koja je u filmskom smislu bila mrtva.

CODA – 2022

Još jedan pandemijski pobednik, poznatiji kao prvi striming film koji je osvojio Oskara. CODA koji je debitovao na Apple TV+ uspeo je ono što nijedan Netflix-ov film nije, a čelnici Netflixa su jako želeli – pobedu striminga.

Tanka konkurencija i nedostatak bioskopskih hitova zbog pandemije koja je i dalje vladala, omogućila je da CODA dobije Oskara.

Everything Everywhere All at Once – 2023

Dobitnik Oskara 2023. godine kao “Birdman” i “Shape of Water” je nekonvencionalni pobednik. Odneo je sedam nagrada na dodeli Oskara prošle godine. Rediteljski i scenarijski duo Danijels, glumice Mišel Jeo, Džejli Li Kurtis, Hi Kvan u svojim kategorijama odneli su zlatne statue.

Izvor: Magazin Novosti