in

Faza sna, šivaća mašina… Kako su čuveni bendovi dobili imena?

Veliki uticaj na popularnost bendova osim kvalitetnih muzičara i pesama ima i njihovo ime, a priče o nastajanju imena nekih od najpopularnijih bendova.

AC/DC

Braća Jang ideju za ime benda dobili su od svoje sestre Margaret, koja je videla inicijale AC/DC na šivaćoj mašini, koji predstavljaju naizmeničnu/jednosmernu struju.

Ovo su smatrali adekvatnim imenom za svoj bend, jer su mislili da dobro opisuje njihovu muziku i da će pristajati njihovom karakteru.

R.E.M.

Megapopularna američka grupa koja je osnovana 80-ih, lako je došla do svog imena. Nakon par naziva, poput „Twisted Kites“ i „Negro Wives“, pevač Majkl Stajp i ekipa odlučili su da to bude REM i to ime znači baš ono što mislite – faza sna karakteristična po brzom kretanju očiju.

ABBA

Oko nastajanja imena ovog benda ne postoji neka posebno zanimljiva pričica. ABBA predstavlja akronim sastavljen od imena članova grupe: Ageta, Bjorn, Beni, i Ani.

Metallica

Metallica se okupila uz pomoć oglasa u novinama. Lars Ulrih je tražio muzičare sa kojima i tako je našao Džejmsa Hetfilda i družinu.

Ime za bend Ulrih je pronašao preko drugog prijatelja, koji je bio u dilemi kako da nazove svoj magazin o losanđeleskoj sceni – „MetalMania“ ili „Metallica“. Na insistiranje bubnjara odlučio se za „MetalMania“, a Ulrih je ime Metallica uzeo za svoju grupu.

Led Zeppelin

Kultni bend ime je dobio inspirisan šalom Kita Muna, bubnjara grupe The Who. Tokom snimanja nove pesme Mun je rekao: „Zvaćemo je ‘Lead Zeppelin’ (olovni cepelin) jer će poleteti kao je*eni balon od olova“.

Dve godine kasnije, kada je trebalo da smisli ime za svoj novi bend, Džimi Pejdž se setio ove priče, ali je promenio spelovanje kako se ljudi ne bi zbunjivali i izgovarali ime benda „Lid Cepelin“.

Duran Duran

Britanski bend inspiraciju je našao u filmskoj istoriji, nazvavši se po doktoru Durand Durandu, liku iz kultnog naučnofantastičnog filma „Barbarela“, čiji su članovi poznate grupe bili veliki fanovi.

Kiss

Bend koji će postati poznat pod imenom Kiss već je nastupao kao Wicked Lester. Ali kada se gitarista Ejs Freli priključio, on, Pol Stenli, Džin Simons i Piter Kris su se vozili po Njujorku kada je Kris pomenuo da je bio u bendu zvanom Lips (Usne).

Frontmen Stenli je onda predložio da novo ime benda bude Kiss (Poljubac) i ostalo je istorija.

Rammstein

Čuveni nemački bend ime je dobio po vojnoj bazi gde se tokom aviomitinga dogodila nesreća 1988. godine.

The Rolling Stones

Ime su odabrali po pesmi koju je 1948. godine snimio Madi Voters, poznat kao otac bluza.

U2

Ime se poklapa s filozofijom benda da i publika učestvuje u stvaranju muzike i da ste vi (U2) deo nje.

Green Day

U slengu, to je termin koji se upotrebljava za osobu koja je ceo dan provela pod dejstvom marihuane.

The Beatles

Čuvena grupa iz Liverpula htela je u čast pokojnog Badija Holija i njegovog benda the Crickets (Cvrčci) da uzme slično ime, te su u početku nastupali kao Silver Beetles (Srebrne bube), što je kasnije promenjeno samo u the Beatles.