in

Dodela Oskara 2024 – “Openhajmer” počistio konkurenciju!

Film Openhajmer apsolutni je pobednik 96. dodele nagrada Američke filmske akademije. Evo kako je protekla sinoćna dodela Oskara. 

Foto: Shutterstock

Od 13 nominacija za Oskara, film o “ocu atomske bombe” osvojio je sedam, između ostalih za najbolji film, režiju – Kristofer Nolan, za najbolju glavnu mušku ulogu – Kilijan Marfi i najljou mušku sporednu ulogu – Robert Dauni Džunior.

Film Jadna stvorenja dobio je četiri Oskara, između ostalog i za najbolju glavnu žensku ulogu – Ema Stoun, kojoj je to drugi Oskar u karijeri.

Nagrada za najbolju sporednu glumicu otišla je u ruke Davin Džoj Rendolf, za ulogu u filmu Akademija Barton (The Holdovers).

Iako je imao 10 nominacija film Ubistva pod cvetnim mesecom Martina Skorsezea nije osvojio nijednu statuetu, dok je film Barbi, koji je ostvario najveću zaradu u 2023. godini, pokupio tek jednu – za najbolju originalnu pesmu autora Bili Ajliš i njenog brata Fineasa.

Ukrajina je osvojila prvog Oskara za najbolji dokumentarni film Dvaedeset dana u Marijupolju, a u konkurenciji međunarodnih filmova pobednik je Zona interesa.

Nagrada za najbolji originalni scenario pripala je filmu Anatomija pada.

Trijumf Openhajmera na 96. dodeli Oskara nije iznenađenje. Nolanov film je bio najveći favorit glamurozne večeri u holivudskom Dolbi teatru, prethodno osvojivši nagrade Zlatni globus i BAFTA u glavnim kategorijama. Zaključno sa Oskarima, Openhajmer je do sada osvojio čak 333 nagrade na festivalima u raznim kategorijama.

Embed from Getty Images

Ipak, Openhajmer nije ugrozio rekord tri filma koji imaju po 11 Oskara: Titanik, Ben Hur i Gospodar prstenova: Povratak kralja. Kilijan Marfi je prvi put bio nominovan za Oskara za najbolju mušku ulogu i odmah je dobio najprestižniju filmsku nagradu.

“Šokiran sam… Pred vama večeras stoji jedan veoma ponosni Irac”, rekao je on po primanju nagrade. Zahvalio je reditelju Nolanu i producentkinji Emi Tomas na “najluđem, najuzbudljivijem i najkreativnijem putovanju na koje ste me odveli”.

“Napravili smo film o čoveku koji je stvorio atomsku bombu, i u dobru i u zlu, svi mi živimo u Openhajmerovom svetu i želeo bih da nagradu posvetim svim mirotvorcima širom planete”, rekao je Marfi.

Robert Dauni Džunior osvojio je Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu za tumačenje lika zvaničnika američke vlade Luisa Štrausa u filmu Openhajmer.

“Želeo bih da se zahvalim mom užasnom detinjstvu i Akademiji. Baš tim redom”, našalio se on.

“Ovaj posao je bio potrebniji meni nego ja njemu i zahvaljujući ovom poslu stojim pred vama kao bolji čovek”, rekao je Dauni Džunior, posebno izrazivši zahvalnost supruzi Suzan Dauni.

Dauni Džunior je uživao je u izuzetno uspešnom povratku u Holivud nakon ozbiljnih problema sa zavisnošću od droge pre više od dve decenije, zbog čega je služio zatvorsku kaznu jer je izbegao sudske naloge da se testira na drogu.

Kategorija najbolja glumica bila je i jedna od najneizvesnijih: velika bitka vodila se između Eme Stoun (Jadna stvorenja) i Lili Gledston (Ubistva pod cvetnim mesecom).

Neobična drama Jadna stvorenja osvojila je Oskare za produkciju, kostime, šminku i frizuru, kao i za najbolju glumicu – Ema Stoun. Film Jorgosa Lantimosa prati bebu čiji je mozak ugrađen u telo odrasle žene, koja zatim kreće u avanturu otkrića širom sveta.

Dok je izlazila na scenu da primi nagradu, Emi Stoun je pukao rajsferšlus na haljini, pa je govor završila rečima: “Ne gledajte mi u leđa”.

Dodela Oskara 2024 – lista dobitnika:

Najbolji film

Openhajmer

Anatomija pada (Anatomy of a Fall)

Američka fikcija (American Fiction)

Barbi

Akademija Barton (The Holdovers)

Ubistva pod cvetnim mesecom (Killers of the Flower Moon)

Maestro

Prošli životi (Past Lives)

Jadna stvorenja (Poor Things)

Zona interesa (The Zone of Interest)

Najbolji glumac

Kilijan Marfi (Opehajmer)

Bredli Kuper (Maestro)

Kolman Domingo (Rustin)

Pol Đamati (Akademija Barton)

Džefri Rajt (Američka fikcija)

Embed from Getty Images

Najbolja glumica

Ema Stoun (Jadna stvorenja)

Anet Bening (Nijad)

Lili Gledston (Ubistva pod cvetnim mesecom)

Sandra Hiler (Anatomija pada)

Keri Maligen (Maestro)

Embed from Getty Images

Najbolja sporedna muška uloga

Robert Dauni Džunior (Openhajmer)

Sterling K. Braun (Američka fikcija)

Robert De Niro (Ubistva pod cvetnim mesecom)

Rajan Gosling (Barbi)

Mark Rafalo (Jadna stvorenja)

Embed from Getty Images

Najbolja sporedna ženska uloga

Da’Vin Džoj Rendolf (Akademija Barton)

Emili Blant (Openhajmer)

Danijel Bruks (The Color Purple)

Amerika Ferera (Barbi)

Džodi Foster (Nijad)

Embed from Getty Images

Ko su ostali dobitnici Oskara možete proveriti ovde.