in

Senzualna Kuba – zanimljivosti koje možda niste znali o ovoj zemlji

Najveće ostrvo na Karibima i 17. po veličini ostrvo na svetu, ima privilegovanu lokaciju između južne i Severne Amerike. Kuba ima 9 mesta svetske baštine Uneska, Staru Havanu i njena utvrđenja, dolinu Vinales, Nacionalni park Alehandro de Humbolt, Nacionalni park Desembarko del Granma, Kastiljo de San Pedro de La Roka, Trinidad, Kamaguej, Sijenfuegos i arheološki pejzaž prvog Plantaže kafe na jugoistoku Kube.

Foto: Unsplash

Da je Kuba jedina zemlja na svetu, Zemlja bi bila poznata kao muzička planeta. Zato svetske poznate ličnosti i ljubitelji džeza hrle na legendarnu Kubu poput hodočasnika u Meku na Međunarodni džez festival u Havani.

Kuba je država intenzivnih ritmova, boja, emocija, aroma i ukusa. Ono što putnici najviše pamte je njena sveprisutna pulsirajuća muzika – i strastveni, prijateljski nastrojeni ostrvljani koji je prave i uživaju u njoj.

I zato, ovo treba da znate o Kubi:

1. Stopa pismenosti odraslih na Kubi je 96,7%, što je znatno više od mnogih zemalja sveta, uključujući Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo. 

2. Kuba ima jedan od najvećih procenata lekara po osobi na svetu.

3. Ernest Hemingvej – čuveni pisac, dobitnik Nobelove nagrade živeo je na Kubi 20 godina nakon što se zaljubio u nju nakon dvodnevne posete.

4. Predsednik SAD Džon F. Kenedi, koji je odgovoran za američki embargo na Kubu, uvezao je mnoge svoje omiljene Upman cigare neposredno pre nego što je doneo zakon o embargu.

5. Kuba ima jednu od najnižih stopa kriminala na svetu.

6. Kuba ima neverovatne divlje životinje: Kuba je dom širokog spektra divljih životinja od kojih su mnoge kritično ugrožene. Dom je za preko 350 vrsta ptica od kojih je preko 20 endemskih vrsta ptica, uključujući pčelinjeg kolibrija (najmanji kolibri na svetu koji je dugačak samo 5,5 cm), kubanskog trogona (kubanska nacionalna ptica), kubanskog todija, flamingosa i papagaja, takođe je dom ugroženog Antilskog lamantina, kritično ugrožene kornjače Hoksbil, kritično ugroženog kubanskog krokodila, kubanske Hutije, ranjive kubanske zemaljske iguane, kubanske drvene boe, ugrožene Lukfuge, patuljaste žabe Monte Iberia i 54 različite vrste ajkula! Kuba je takođe dom za oko 100 različitih vrsta palmi (od kojih je 90 endemskih za Kubu) i 25.000 vrsta orhideja (uključujući najskorije otkrivenu vrstu na svetu Tetramicra riparia).

Embed from Getty Images

7. Kubanci vole da igraju šah, naći ćete Kubance kako igraju šah na trotoarima, u školama i parkovima. Hoze Raul Kapablanka je bio jedan od najvećih šahovskih velemajstora svih vremena, bio je svetski šampion od 1921. do 1927. godine.

8. Najveći izvoz Kube su duvan, šećer i nikal.

9. Kubanska obala je duga 3500 milja.

10. Poznato je da su kubanske cigare najbolje na svetu, festivali cigara poput Festivala Del Habano održavaju se na Kubi svake godine.

11. Kuba je jedna od ekološki najprihvatljivijih destinacija za odmor na svetu, rangirana je kao najodrživija zemlja sveta prema indeksu održivog razvoja 2015. godine.

12. Kubanci vole da plešu! Kuba je poznata po plesu salse, takođe je luda za rumbom, mamboom i ča-ča-ča, trovom i danzonom (ovo je zvanična muzika i ples Kube koja datira iz 1800-ih)

13. Deo filma Kum je snimljen u hotelu Nacional De Cuba u Havani.

14. Kuba se može pohvaliti nekim od najboljih plaža na svetu, koje redovno biraju posetioci na trip advisoru, ima preko 400 prirodnih plaža na ostrvu.

15. Kubanski balet je svetske klase: Veliko pozorište Havane je dom kubanske nacionalne baletske kompanije koja je osnovana 1948. godine i priznata je kao jedna od najboljih na svetu, Kubanci obožavaju neke od njenih najvećih zvezda, a ljudi putuju iz širom sveta da pokuša da uhvati nastup.

16. Kuba pravi odličnu kafu: Kubanska kafa je jaka i slatka, obično se servira crna u malim šoljicama, šoljica ove aromatične kafe je sastavni deo svih aktivnosti kubanskog života. Uobičajena alternativa ovoj kafi je slabija verzija koja se naziva „američka kafa“.

17. Kuba pravi neke od najboljih svetskih koktela: Kuba je dom mnogih najpoznatijih koktela na svetu, većina sadrži kubanske rumove svetske klase, postoji preko 33 brenda ruma i 20 destilerija širom ostrva. Neki poznati kubanski kokteli uključuju Mojito’s, Daiquiri’s, Cubanito (Bloody Mary sa rumom, a ne votkom), Cuba Libre, Pina Colada, Rum Collins, Platino i Isle of Pines.

Izvor: Novosti Magazin