in

Ovo je jedina država na svetu nazvana po ženi

Prema Oksfordskom rečniku, imena država i mesta na planeti imaju jednu od četiri zajedničkih stvari.

Foto:Shutterstock

Neretko je to istorijski važna osoba, često pozicija države na mapi sveta, pleme ili etnička zajednica koja je naseljavala tlo, ali i karakteristika ili posebnost određene zemlje.

Tek oko 25 država naziv je dobilo po nekoj važnoj ličnosti, a na toj kratkoj listi je jedina država na svetu nazvana po ženi.

Sveta Lucija, ponegde nazvana i Santa Lucija, mala je ostrvska država u Karibima, u centralnoj Americi.

Smeštena je na samoj granici između Karipskog mora i Atlantskog okeana i dom je za nešto više od 165 hiljada stanovnika.

Ova državica ime je dobila po rimokatoličkoj svetiteljki – Svetoj Luciji od Sirakuze, a o tome kako je do toga došlo postoji zanimljiva legenda.

Naime, pre dolaska Evropljana, lokalna plemena koja su naseljavala ostrvo svoju zemlju su zvali Jouanalao.

Foto:Shutterstock

A onda su došli Evropljani – Francuzi. Prema predanju, to se dogodilo baš 13. decembra kada se, prema prema gregorijanskom kalendaru, slavi praznik Svete Lucije.

Naime, reč je o brodolomnicima koji su plutali okeanom bez nade za spas kada su 13. decembra davne 1502. godine, konačno ugledali kopno.

Svoje spasavanje iz kandži sigurne smrti u morskim dubinama pripisali su svetiteljki i u njenu čast njenim imenom nazvali kopno na koje su se iskrcali.

Ostrvo je tako prvo potpalo pod francusku vlast, ali ubrzo su stigli i Britanci.

Ove dve države su se čak 14 puta sukobile oko Santa Lucije.

Konačno su Britanci prevladali 1814. i pod svojom vlašću držali ostrvo narednih 165 godina.

Ipak, ime je ostalo, a 13. decembar je u međuvremenu pretvoren u najvažniji nacionalni praznik na ostrvu i tako se i danas slavi, piše istorijskizabavnik.rs.