Ova zemlja povećala je porez bogatima kako bi uvećala minimalnu cenu rada za najugroženije radnike

Država Novi Zeland povećala je minimalnu cenu rada na 20 dolara po satu, a to je postigla tako što je podigla poreske stope za one koji najviše zarađuju na 39%.

 Foto: ShutterStock

Promene će stupiti na snagu već danas zajedno sa manjim promenama koje se odnose na pogodnosti usled nezaposlenosti i bolesti.

Vlada procenjuje da će ovaj porast od 1,14 dorala po satu pozitivno uticati na više od 175.000 radnika i da će doprineti ekonomiji zemlje sa 216 miliona dolara. 

Prema podacima OECD iz 2019., Novi Zeland je i sa prethodnim iznosom minimalne satnice rada bio u prvih 5 zemalja na svetu sa najvišom minimalnom cenom rada.

Tokom trajanja pandemije radnici koji su bili najznačajniji za zemlju bili su upravo oni koji rade najmanje plaćene poslove, uključujući radnike na aerodromu i na granicama.

Ovi radnici smatraju se onima koji su stajali na prvoj liniji odbrane od virusa. 

 Foto: ShutterStock

U toku prošle godine radnički sindikati zahtevali su od vlade povećanje cene rada na 22,10 dolara po satu za one koji su najizloženiji virusu.

“To je velika stvar za ove radnike. Jednim delom zbog novca, a drugim delom zbog osećaja da ih neko vidi i poštuje zbog napornog rada i truda koji ulažu,” rekao je tada predstavnik jednog od sindikata. 

Govoreći o preduzetim promenama, premijerka Jasinda Ardern, istakla je da je vlada ispunila obećanja iz predizbornog perioda i napravila dugoročna poboljšanja koja se tiču najugorženijih društvenih grupa.

“Još uvek imamo mnogo toga da uradimo, uključujući izgradnju kuća, poboljšanja zdravstvenog sistema, ulaganja u obrazovanje, obuku i bolje mogućnosti za zaposlenje ovih ljudi,” rekla je ona.