Ne varajte na ispitima u Bangladešu, pazite kako vozite bicikl u Meksiku

Kulturološki sukobi mogu se dogoditi bilo gde i bilo kada, a nekada se dešavaju na neke zaista neočekivane načine. Od bezazlenog zagrljaja do paljenja cigarete na otvorenom, postoje pravila ponašanja širom sveta na koja bi turisti trebalo da obrate pažnju.

Foto: Shutterstock

Budite oprezni u Italiji kada konzumirate užinu, ručak ili osvežavajući napitak. U Firenci je prekršaj jesti ili piti sedeći na stepenicama ili u dvorištu crkve, a isti zakon važi i za ishranu u blizini javnih ustanova.

Fidži je prelepi tropski raj u kome su sunčanje i kupanje deo svakodnevnog života, ali nemojte da vas uhvate spuštenih pantalona. Golotinja i kupanje u toplesu ovde su ilegalni.

Slično je i u Barseloni, gde su kupaći kostimi namenjeni isključivo za plažu. Ne lutajte dalje od obale Barselone obučeni samo u bikiniju ili kupaćim gaćama. U ovom španskom gradu protivzakonito je nositi kupaći kostim na ulici.

Nezakonito je hraniti golubove na ulicama San Franciska. Grad krivi ove ptice za širenje bolesti i oštećenje imovine, pa shodno tome, ako vas uhvate kako dajete hranu golubovima, mogli biste da se suočite sa velikom kaznom. Građani se čak podstiču da gradskoj policijskoj upravi prijave sve one koji hrane golubove.

Foto: Shutterstock

Vozite bicikl odgovorno u Meksiku. Svako ko ga vozi ne sme podići noge sa pedala jer bi mogao izgubiti kontrolu. Zvuči pomalo ludo, ali organi reda zaista i na ovaj način brinu o bezbednosti učesnika u saobraćaju.

Na Maldivima je zabranjeno javno iskazivanje poštovanja prema svakoj religije osim prema islamu. Da ne biste uznemirili lokalno stanovništvo ili prekršili zakon, na to putovanje ne nosite Bibliju.

Kina je 2013. godine usvojila Zakon o pravima starijih osoba, prema kojem su odrasli u obavezi da „često“ posećuju svoje ostarele roditelje. Nema reči o tome šta tačno znači „često“, ali ako se ljudi ne pridržavaju toga, sud bi ih mogao primorati da posećuju roditelje određeni broj puta mesečno.

Ne varajte na ispitima u Bangladešu. Mnoge škole, posebno univerziteti, prete izbacivanjem onih koji budu uhvaćeni da varaju, a u Bangladešu ulog je još veći – deca starija od 15 godina mogu zaista otići u zatvor ako varaju na završnim ispitima.

Foto: Shutterstock

Ne psujte na Karibima. Na snazi je strog zakon koji zabranjuje upotrebu vulgarnih reči u javnosti, a njegovo nepoštovanje može dovesti do toga da vas uhapse. To se desilo reperu 50 Centu kada je opsovao na koncertu 2016. godine.

Građanima Pakistana, Indonezije i Saudijske Arabije zabranjeno je slavljenje Dana zaljubljenih. Pakistan je zabranio praznik 2017. godine jer to nije muslimanska tradicija i usredsređen je na ljubav koja nije usmerena ka Bogu.

Ako živite u Japanu i imate između 40 i 74 godine, postoji zakon koji obavezuje kompaniju u kojoj radite da meri vaš struk. Ako je vaš struk veći od vladinih ograničenja, dobićete „uputstva o ishrani“.