in

Najčudnija sujeverja sa svih strana sveta

Sujeverje postoji koliko i čovečanstvo, i za to vreme ljudi u svim delovima sveta poverovali su u najneverovatnije scenarije i najčudnija sujeverja o tome šta će se dogoditi ukoliko ne prate određena pravila.

Foto:Shutterstock

Ona se obično odnose na to kuda ćemo proći, šta ćemo jesti, a šta nekome pokloniti.

Ovo su najpoznatija sujeverja, koja se praktikuju širom sveta, a korene vuku iz nekih starih vremena.

Rukavice na poklon

U srednjem veku vitezovi su nosili rukavice dama u kacigama, pa ne čudi što postoji mnogo sujeverja u vezi s njima.

Jedno od čestih verovanja je da bi trebalo poklanjati rukavice drugima, osim ako vam oni uzvrate na isti način – rukavicom, jer će u suprotnom oboje pratiti nesreća.

Takođe, veruje se i da ne bi trebalo da podižemo rukavicu nakon što padne na zemlju, a to najverovatnije potiče od običaja da dama ne treba da diže svoju rukavicu već da to prepusti džentlmenu.

Foto:Shutterstock

Budući očevi treba da se klone salate

Muškarci u Engleskoj XIX veka koji su želeli da postanu očevi nisu jeli salatu, piše u “Oksfordskom rečniku sujeverja”, jer se ona smatrala “sterilnom”, s obzirom na to da nema plodove već samo lišće.

Skriveni palčevi

U Japanu se veruje da bi dok prolazite pored groblja ili ako susretnete pogrebnu povorku trebalo da stavite palčeve u džepove kako biste zaštitili svoje roditelje.

To najverovatnije potiče od japanske reči koja označava palac, a koju možemo bukvalno prevesti kao “roditelj-prst”, pa Japanci kriju palčeve kako bi sakrili roditelje od smrti.

Beba i sir

U srednjovekovnoj Engleskoj trudnice su pravile velike kolutove sira, a na dan detetovog rođenja komadići su deljeni svim članovima porodice.

Potom bi, na dan krštenja, dete “provukli” kroz ostatke koluta, kako bi se prizvala sreća.

Foto:Shutterstock

Srećan dan za porođaj

Kako je navedeno u “Enciklopediji sujeverja”, stare babice verovale su da je najbolji dan za porođaj sreda, a subota najlošiji.

Ove životinje se dugo povezuju s đavolom, požudom i razvratom, ali se, takođe, verovalo i da “upijaju” zlo i prepreke koje nam se nađu na putu.

Zato se u pojedinim sredinama smatra dobrim znakom ukoliko čovek sretne kozu.

U Turskoj se noću ne žvaće žvaka

Foto:Shutterstock

Razlog za ovo je prilično neuobičajen i ne možemo da zamislimo kako je to sujeverje nastalo.

Naime, u ovoj zemlji postoji verovanje da žvakanje žvakaće gume noću znači “žvakanje tela mrtvih”.