in

Kanjon Antilope je najlepši na svetu

Kanjon Antilope je najfotografisaniji na svetu, posle Petre u Jordanu. Kanjon Antilope (Antelope Canyon) nalazi se u, možda najfotogeničnijoj, američkoj državi – Arizoni.

Embed from Getty Images

Egzotičnosti kanjona doprinosi i činjenica da se nalazi u zemlji Navaho Indijanaca.

Ovaj kanjon je poznat i kao slot-kanjon (kanjon-prorez) najfotografisaniji je na svetu, posle Petre u Jordanu. Deli se na dva dela – Gornji (The Crack, Pukotina) i Donji (The Corkscrew, Vadičep). Navahosi imaju svoje, teško upamtivo ime za kanjon, Ce Bighanilini, što znači “Mesto gde voda teče kroz stene”, piše Travel Magazine.

Embed from Getty Images

Danas se Kanjon Antilope, sa nestvarnim crvenim talasastim stenama i svetlom koje izdašno sunce Arizone sipa pod neobičnim uglovima u “proreze” kanjona, svrstava u najlepše prizore na planeti.

Zanimljivo je da je pristup dopušten tek 1997. godine, kada su u rezervatu Navahosi stvorili park za turiste, što im je donelo veliki prihod od turizma.

Embed from Getty Images

Gornji kanjon je češće posećen iz dva razloga: put kojim se ide nalazi se na nivou zemlje i nema penjanja, a zraci svetlosti koji stvaraju spektakularne efekte mnogo su češći u Gornjem, nego u Donjem kanjonu.

Oni se dešavaju uglavnom leti i uglavnom sredinom dana, kada se sunce nalazi najviše na nebu, pa je to omiljeno vreme za posete turista, iako je vrućina često nesnosna. Zraci se ne pojavljuju između 15. marta i 7. oktobra.

Embed from Getty Images

Donji kanjon se na navaho jeziku naziva Hazdistazi i u prevodu znači “Spiralni stenoviti lukovi”. Nalazi se nekoliko kilometara dalje. Pre postavljanja metalnih stepenica moralo se veoma umešno planinariti i pentrati merdevinama.

I sada je to zahtevnija deonica od Gornjeg kanjona. Donji kanjon je duži, uži i negostoljubiviji; samo za prave avanturiste. Pa opet, ovde je svetlo bolje rano ujutro i kasno popodne, pa je lako napraviti dobar plan za posetu oba kanjona.

Embed from Getty Images

Američki Jugozapad smatra se zemljom koja je divlja, pitoreskna i koja oduzima dah. Nisu evropski režiseri uzalud bili oduševljeni ovim delom svijeta: Arizona Dream, Baghdad Café, Paris, Texas. Setite se samo ovih naslova i biće vam jasno. Bićete i vi oduševljeni igrom prirode u pustinji i stenama.