Čuveni jugoslovenski “crveni kiosk” završio na sred Njujorka, a razlog je sjajan!

Na njujorškom Tajms skveru postavljen je čuveni crveni kiosk K67 iz doba Jugoslavije, i u njemu se nalazi kabina za di-džeja koji pušta muziku. Zainteresovani mogu da vide i unutrašnjost kioska, jer se za vreme emitovanja organizuje i lajv-strim, prenosi startit.rs.

Foto:Shutterstock

Nekada su ovi kiosci u šest boja u SFRJ bili na svakom koraku. U njima su bile smeštene trafike, biletarnice, a većina ih pamti po viršlama u zemičci i trouglastom jogurtu.

Kiosk K67 delo je slovenačkog industrijskog dizajnera i arhitekte Saše Mahtiga i bilo je jedno od obeležja bivše Jugoslavije. Sam kiosk napravljen je od čelika, stakla i fiberglasa, a zbog lake konstrukcije bilo je moguće kombinovati veliki broj pojedinačnih jedinica.


 

Proizvodnja je stala 1999. godine, a do tada je proizvedeno 7.500 komada. Iako je većina ostala u Jugoslaviji, veliki broj kioska izvezen je u inostranstvo, između ostalog u Poljsku, Irak, Keniju, Novi Zeland, Japan, bivše zemlje Sovjetskog Saveza, ali i u SAD.

Prototip kioska iz 1966. godine i dalje se čuva u Njujorku, u Muzeju moderne umetnosti (MoMA). Jedan takav žuti kiosk krasi berlinski Krojberg.

Na sajtu k67.eu nalazi se projekat koji fotografiše i beleži sudbine preostalih primeraka ovog dizajnerskog klasika. Čak i na Fejsbuku postoji stranica posvećena projektu vizuelnog mapiranja kioska k67.