Central park u Njujorku – Besplatno šišanje u parku

Nedugo nakon što je pandemija prošlog proleća zatvorila Njujork, Herman Džejms je uzeo svoje makaze i stvorio novi identitet, frizer iz Central Parka.


Godinu dana kasnije, posla još ima. Ovaj 33-godišnjak je još jedna atrakcija, ali i jedini frizer u zelenim plućima Menhetna, poznatog po muzici, disko rolerima i pticama.

Džejms je besplatno šišanje u parku počeo da nudi još u maju 2020. godine nakon što su zbog pandemije zatvoreni svi njujorški saloni, uključujući i onaj u kojem je radio.

Nadao se da će na taj način svojim sugrađanima pomoći da ostanu dobro raspoloženi u teškim vremenima i bio je uveren da će mu zahvalnost iskazati donacijama.


Mušterije mu obično doniraju tipičnu cenu šišanja.

“Izložio sam pribor i natpis i čekao da vidim kako će ljudi reagovati. Prvi je došao i seo nakon deset minuta. Vrlo brzo su počeli stizati i drugi. Bio je to već 90. dan pandemije i svima je trebalo šišanje”, ističe on.

Čuvari parka su isprva bili zbunjeni, ali dopustili su mu da ostane.


“Niko pre nije napravio ništa slično. Nije bilo prijava ni dozvola. Nisu baš znali šta bi sa mnom”, priseća se.

Na vrhuncu karantina imao je 20 do 25 šišanja dnevno. Danas ih je 10 do 15. Premda su frizerski saloni u međuvremenu otvoreni, Džejms ne namerava da se vrati u onaj u kojem je ranije radio.