in

Ove osobine pokazuju da ste empata

Ove osobine pokazuju da ste empata

Empati osećaju emocije drugih oko sebe, hteli to ili ne.

Jeste li ikada ušli u sobu nakon nečije svađe, osetili kako je sve ukočeno od napetosti, a neprijatna energija ostala je još dugo nakon što je borba završila? Iako niste bili prisutni tokom rasprave, znate da se nešto dogodilo – možete to osetiti.

Empati sve vreme preuzimaju ovu vrstu energije. Oni mogu reći kada je neko srećan, tužan, nervozan ili razočaran i uhvatiti suptilne interakcije koje im omogućuju da osete što pojedinci osećaju prema drugima.

Empati to obično ne mogu isključiti. Stalno osećaju emocije drugih, a često nisu ni svesni da to čine.

Evo nekoliko znakova da ste vi ili neko vama blizak empati.

Doživljavate neočekivane emocije

Bili ste negde s prijateljima, učestvovali u divnom razgovoru i sjajno se zabavljali, kada vas je odjednom obuzela anksioznost – osećaj poput šoka. Fantastično ste se provodili i niste imali razloga za nervozu – ali ste možda pokupili tuđu.

„Empati se često bore s razlikovanjem vlastitih emocija od emocija drugih. Oni osećaju emocije drugih oko sebe, hteli to ili ne. Mogu čak osetiti i emocije stranaca. Dakle, sledeći put kad se pojavi neočekivani osećaj, pogledajte okolo kako biste utvrdili deli li neko tu emociju“, kaže psihološkinja Karolina Estevez.

Imate snažnu želju usrećiti sve

Empati su tužni kada su drugi tužni i srećni kada su drugi srećni. Stoga imaju intenzivnu želju da svi oko njih budu srećni. Pokušaj usrećivanja drugih može se manifestovati na različite načine. Neki rade na tome da se svi osećaju uključenima u društvena događanja. Drugi kažu ‘da’ stvarima koje ne žele i dopuštaju prijateljima da pređu njihove granice kako bi izbegli negativne osećaje, pišu 24sata.hr.

Efekat ogledala

Empati često stvaraju efekt ogledala, projektujući nečije emocije natrag na njih. Istraživanja pokazuju da je efekt ogledala evolucijski odgovor koji nam omogućuje razumevanje drugih. To se događa jer se neuroni u mozgu aktiviraju na isti način bilo da mi sami doživljavamo neku emociju ili vidimo da je neko drugi doživljava.

Empati ovo osećaju češće od manje osetljivih pojedinaca. Nažalost, to nije uvek dobro. Kada postanu ogledalo, prisiljavaju druge da se suoče s osećajima koje očajnički žele izbeći. Neočekivani sukob može dovesti do ljutnje i frustracije, koji se pogrešno usmeravaju prema empatu.

Foto: Shutterstock

Lako se preopteretite

Ako su vas ikada preplavile vlastite emocije, onda možete zamisliti koliko je teško osećati emocije svih oko sebe.

„Empati brzo postanu preopterećeni u gužvi ili haotičnim situacijama. Njihova prirodna osetljivost na emocije i energije oko njih može uzrokovati preteranu stimulaciju, uzrokujući da se osećaju iscrpljeno“, objašnjava psihološkinja Tejlor Remington.

Prema rečima stručnjaka, mnoge empate pogrešno zamene s introvertima, iako većina spada u obe kategorije jer im je potrebno vreme nasamo kako bi se nosili s vlastitim osećajima i napunili baterije.

Imate izvrsnu intuiciju

Poslednji znak da biste mogli biti empat je ako imate izuzetnu intuiciju.

Odri Houp, savetnica za zavisnosti i traume, opisuje to kao posedovanje laserskog svetla na ono što se događa oko vas.

Stručnjaci dodaju da empati veruju svojoj intuiciji i često na temelju nje brže prosuđuju. Njihova povećana osetljivost na tuđe emocije može im pomoći da pokupe suptilne tragove, pomažući njihovoj podsvesti u donošenju brzih odluka, donosi MSN.

***

BONUS VIDEO: Jelena Đoković: Šta me je privuklo konceptu svesnog roditeljstva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram