in

Životna priča najomraženijeg glumca Holivuda

Životna priča najomraženijeg glumca Holivuda

Nekada najveća holivudska zvezda ovih dana živi mirnim životom, daleko od skandala koji su mu umalo uništili celu karijeru.

Mel Gibson je svet filma osvojio već u drugom ostvarenju u kojem je glumio. U pitanju je danas kultni film „Pobesneli Maks“, distopijska priča koja je osvojila ceo svet, a premijeru je imala daleke 1979. godine.

Gibson je tada brzinom svetlosti postao jedan od vodećih holivudskih glumaca, a bez problema je uspeo da prikrije australijski akcenat i da se prilagodi američkom tržištu.

Usledila su brojna druga ostvarenja: od nastavaka pomenute priče, preko akcione komedije „Smrtonosno oružje“, pa sve do čuvenog ostvarenja „Hrabro srce“, koje je i režirao. Ovaj film je nagrađen sa čak pet zlatnih statua na 68. dodeli Oskara, a jednu od njih dobio je i Gibson.

Usledile su uloge u različitim žanrovima – Mel nije bežao ni od klasičnih romantičnih komedija („Šta žene žele“), ni od naučne fantastike („Znaci“), ali je posebnu pažnju privukao svojim trećim režiserskim poduhvatom – filmom „Stradanje Isusovo“ iz 2004. godine.

Samo dve godine nakon ove biblijske priče Gibson je upleten u nezapamćen skandal. Kada ga je policija zaustavila zbog vožnje u pijanom stanju, glumac je ponavljao kako mu je „život gotov“ i da će ga Robin (njegova tadašnja supruga, prim. aut.) ostaviti.

Foto: EPA/CLAUDIO ONORATI

Kada su policajci odbili da mu dozvole da nastavi da vozi u pijanom stanju, Gibson je besno odreagovao.

„Je*eni Jevreji… Jevreji su odgovorni za sve ratove na svetu. Jesi li ti Jevrejin?“, upitao je jednog policajca.

Upravo ta rečenica zamalo ga je koštala cele dotadašnje karijere. Gibsonov rad je od tog momenta stopiran i ubrzo se našao na crnoj listi Holivuda, industriji koja je posebno osetljiva na antisemitizam.

Mel se javno izvinio, otišao na lečenje od alkoholizma i razveo se od supruge sa kojom je proveo 31 godinu i dobio sedmoro dece.

Njegova sledeća veza je bila prilično turbulentna. Oksanu Grigorijevu je upoznao godinu i po dana nakon razvoda, a tokom kratke veze dobili su dete. Međutim, Oksana ga je prijavila za fizičko zlostavljanje, nakon čega je dobio zabranu prilaska njoj i detetu.

Internetom je kružio audio snimak na kojem se Gibson čuje kako je vređa i preti joj, a koji je ona priložila kao dokaz na suđenju. Iako nije negirao da je snimak autentičan, glumac i reditelj je pokušao da opravda svoje postupke:

„Nikad se nisam ni prema kome ponašao loše ili na diskriminatorski način na osnovu njihovog pola, rase, vere ili seksualnosti – tačka. Ne zameram nekima što to ipak misle, na osnovu smeća koje su čuli na tim procurelim snimcima, koji su montirani. Morate sve to da stavite u odgovarajući kontekst, bio sam u žestokoj svađi, na vrhuncu nervnog sloma, pokušavajući da izađem iz zaista nezdrave veze. To je jedan užasan trenutak, a sve izrečeno je upućeno jednoj osobi, u rasponu od jednog dana i ne predstavlja ono u šta zaista verujem ili kako sam se ophodio prema ljudima celog života“, izjavio je kasnije za „Deadline Hollywood“.

Njegova bivša supruga Robin je dostavila sudu pisanu izjavu u kojoj je navela da ona nikada nije pretrpela nasilje od svog nekadašnjeg supružnika.

Foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER

U tom periodu Gibson se javno zahvalio prijateljicama Vupi Goldberg i Džodi Foster koje su stale u njegovu odbranu. Slično je uradio i Robert Dauni Džunior koji je zatražio oproštaj od Holivuda za posrnulog glumca.

U moru zanemarljivih uloga koje je imao u narednim godinama (uglavnom su to bili komercijalni akcioni filmovi), Mel je karijeru uspeo da osveži rediteljskim ostvarenjem „Hacksaw Ridge“. Ova priča o lekaru pacifisti i posvećenom hrišćaninu koji tokom Drugog svetskog rata odbija da nosi oružje na bojnom polju i samim tim pruža otpor krvoločnom ubijanju, dobila je šest nominacija za Oskara, uključujući i onu za najboljeg režisera.

Bio je to njegov veliki, ali istovremeno tihi povratak. Čini se da nije želeo preterano da se baškari novim uspehom u Holivudu kako ne bi ponovo podsetio na sve pređašnje skandale.

Na privatnom planu je ovih dana konačno pronašao mir i uživa u ljubavi sa 35 godine mlađom izabranicom, glumicom Rosalin Ros.

Foto: EPA/MIKE NELSON

U vezi su od 2014, a dve godine kasnije su dobili prvo zajedničko dete, ujedno i Melovo deveto.

BONUS VIDEO: Top 5 holivudskih macana koji su se uništili botoksom