in

Zbog tužbe je najavljivao mogući kraj karijere

Zbog tužbe je najavljivao mogući kraj karijere

Američki sud doneo je konačnu odluku da Ed Širan nije kopirao pesmu “Let’s Get It On” Marvina Geja u svom hitu “Thinking Out Loud”.

Britanskog kantautora opzužili su naslednici Marvina Geja i porodica Eda Taunsenda da je ukrao elemente pesme „Let’s Get It On“, koju su komponovali Gej i Tausend, te da ih je iskoristio za  svoj veliki hit iz 2014. godine.

U tužbi koju su podneli tvrdili su da im Širan, „Warner Music Group“ i „Sony Music Publishing“ duguju novac zbog kršenja autorskih prava.

Kako se navodilo, Ed Širan je na suđenju u Njujorku rekao da će, bude li proglašen krivim, odustati od muzičke karijere.

„Ako se to dogodi, ja sam gotov, prestajem“, rekao slavni muzičar kada su ga upitali koliko mu je suđenje na saveznom sudu na Mehetenu važno, prenosi BBC.

Muzičar je navodno ustao i zagrlio svoj tim nakon što su članovi porote presudili da je „samostalno“ kreirao svoju pesmu.

Ed Širan je tokom građanske parnice pevao i svirao delove pesme „Thinking Out Loud“ na gitari. Rekao je da je ovu numeru napisao kod kuće u Engleskoj sa svojom prijateljicom, a inspirisali su ga baka i deka, kao i nova romantična veza koju je započeo tada.

Advokatica muzičara rekla je porotnicima da su sličnosti između numera u progresiji akorda i ritmovima dveju pesama „slova muzičke abecede“.

„Ovo su osnovni muzički gradivni blokovi koje tekstopisci sada i zauvek moraju slobodno da koriste ili ćemo svi mi koji volimo muziku zbog toga biti siromašniji“, rekla je advokatica.

Kako je rekla tužiteljka, koja je zastupala Taunsendove naslednike, njeni klijenti nisu tvrdili da poseduju prava na osnovne muzičke elemente, nego na „način na koji su ti zajednički elementi jedinstveno kombinovani“.

Podsetimo, ovo nije prvi put da je Ed Širan optužen da je plagirao tuđe pesme. Naime, prošle godine muzičar je na Visokom sudu u Londonu dobio bitku za autorska prava svog najvećeg hita „Shape of You“ iz 2017. godine.

BONUS VIDEO: Fredi Merkjuri – Jedan od najupečatljivijih muzičara ikada