in

Zbog numere Marvina Geja preti mu kazna od 100 miliona dolara

Zbog numere Marvina Geja preti mu kazna od 100 miliona dolara

Muzičar Ed Širan optužen je da je plagirao klasičnu pesmu Marvina Geja “Let’s Get It On”.

Porodica pokojnog Eda Taunsenda, koautora pesme, tvrdi da postoje „velike sličnosti“ između te numere i Širanovog hita „Thinking Out Loud“ iz 2014. godine.

Koautor „Let’s Get It On“ Ed Taunsend bio je pevač, muzičar i advokat, a preminuo je 2003. godine. Parnicu je pokrenula njegova ćerka, Ketrin Taunsend Grifin.

„Mislim da je gospodin Širan veliki umetnik pred kojima je sjajna budućnost… Ali moram da zaštitim nasleđe mog oca“, rekla je ona u svedočenju.

Kao „krunski dokaz“ prvog dana suđenja, advokat Taunsendove porodice pokazao je video snimak Širana kako tokom nastupa izvodi „mešap“ te dve pesme i tvrdili da je to „ravno priznanju“.

Širan je negirao da je time „priznao“, rekavši poroti: „Bio bih idiot kada bih stao na binu pred 20.000 ljudi i to uradio“.

Bena Kramp, advokat Taunsendovih naslednika koji traže 100 miliona dolara od Širana, kazao je da je parnica pokrenuta da bi „zasluge otišle tamo gde treba“.

Šoranova advokatica Ajlin Farkas rekla je da je muzičarka i koautorka pesme „Thinking Out Loud“ Ejmi Vadž tu pesmu nije „ukrala“ od taunsenda i Geja.

Progresija akorda i osnovni elementi Širanove pesme su često korišćeni u muzici i nisu se prvi put pojavili u pesmi „Let’s Get It On“, rekla je ona.

Parnica protiv Širana pokrenuta je 2017. godine, a očekuje se da će suđenje trajati oko nedelju dana.

BONUS VIDEO: Sevdah je Među nama: Nikola Rokvić i muzičari uživo