in

Za otvaranje je odabran poseban datum

Za otvaranje je odabran poseban datum

Legendarni pevač ostavio je neizbrisiv trag u svetu muzike.

Toma Zdravković stvarao je jedinstvenu muziku, a njegove pesme prepune emocija koje je donosio na specifičan način, postale su vanvremenski hitovi.

Kako teku radovi na kući Tome Zdravkovića?

I nakon Tomine smrti ne prestaje interesovanje javnosti o njegovom burnom životu, a o njegovom stvaralaštvu i liku snimljen je film koji je privukao ogromnu pažnju publike, te je mesecima punio bioskopske sale.

U više navrata govorilo se o tome da je kuća preminulog pevača u rodnom mestu Pečejevce kod Leskovca počela da se urušava.

Nakon inicijative građana rekonstruisan je krov i dodatno renoviran objekat.

Kako se sada navodi, od kuće u kojoj je Toma živeo napraviće se muzej. Mesto gde je živeo pevač počelo je da privlači obožavaoce njegovih pesama, a u rodnom selu već postoje obeležja posvećena Zdravkoviću, kao što je kafana u Pečenjevcima i spomenik u Leskovcu. Zbog inetersovanja publike, stvorila se ideja da rodna kuća postane muzej.

„Tačno je da smo se odlučili za taj korak. Otkako je urađen film o Tomi, selo Pečenjevce je postalo centar sveta. Nema tog automobila koji se nije parkirao u ovom selu na putu prema Grčkoj, Makedoniji, Bugarskoj… Dolazili su ljudi i iz Bosne, Slovenije, Mađarske i svi su pravili pauzu baš ovde iz istog razloga, da vide Tomino selo, kuću, probaju njegovu pljeskavicu, rakiju, vino“, rekao je za „Kurir“ Staniša Cvetanović, koji je zadužen za restauraciju Tomine kuće u Pečenjevcima.

Kako je Cvetanović objasnio, radovi će biti završeni do jeseni, a a otvaranje muzeja priprema se za godišnjicu smrti pevača.

„Njegov dom je odavno napušten, oronuo, dvorište je počelo da zarasta, i iako smo se trudili da to izgleda što pristojnije baš zbog turista, prosto nam naše svakodnevne obaveze nisu dozvoljavale da se više posvetimo tom mestu, dok jednog dana ja nisam došao na ideju da kuću pretvorimo u muzej. I eto, 1. 11. 2022. krenuli smo u realizaciju. Hvala bogu, sve se radi po planu, tako da bi svečano otvaranje trebalo da bude na godišnjicu njegove smrti, 30. septembra 2023. godine. U planu je otvaranje muzičkog muzeja i njegovih ličnih stvari u Tominoj kući, a uskoro izlazi pesma posvećena njemu“, zaključio je Stefanović za pomenuti portal.

BONUS VIDEO: Kako teku radovi na kući Tome Zdravkovića?