in

Umro Dejvid Krozbi

Umro Dejvid Krozbi

Američki pevač, gitarista i tekstopisac, Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Legendarni pevač Dejvid Krozbi preminuo je u 81. godini života.

Američki pevač, gitarista i tekstopisac, Dejvid Van Cortlandt Krozbi rođen je 14. avgust 1941. godine, a pored solo karijere, bio je jedan od osnivača i bendova Birds i Crosbi, Stills & Nash.

Njegova supruga je izdala saopštenje i zamolila da se privatnost njihove porodice ispoštuje.

– Sa velikom tugom saopštavamo da je nakon duge bolesti preminuo naš voljeni Dejvid Krozbi. Iako više nije sa nama njegova humanost i dobra duša će nastaviti da nas inspirišu. Mnogo će nam nedostajati – stoji u saopštenju

Njegova supruga je izdala saopštenje i zamolila da se privatnost njihove porodice ispoštuje.
Njegova supruga je izdala saopštenje i zamolila da se privatnost njihove porodice ispoštuje.foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Podsetimo, The Byrds bila je američka rok grupa osnovana 1964. godine u Los Anđelesu, te godine im se pridružio i Krozbi, a svoj prvi hit broj jedan dobili su u aprilu 1965. sa obradom pesme „Mr. Tambourine Man“ Boba Dilana. Krozbi se pojavio na prvih pet albuma Birdovih i producirao reunion album originalne postave iz 1973. godine.

Godine 1967. pridružio se Buffalo Springfieldu na pozornici Monterei Pop Festivala, što je doprinelo njegovom otpuštanju iz Birdsa. Kasnije je osnovao Crosbi, Stills & Nash 1968. godine sa Stivenom Stilsom (iz Bufalo Springfilda) i Grejemom Nešom iz Hollies.

 The Byrds bila je američka rok grupa osnovana 1964. godine u Los Anđelesu
The Byrds bila je američka rok grupa osnovana 1964. godine u Los Anđelesufoto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Nakon objavljivanja njihovog debi albuma, CSN je osvojio nagradu Gremi za najboljeg novog izvođača 1969. Nil Jang se pridružio grupi za nastupe uživo, njihov drugi koncert je bio Vudstok, pre nego što su snimili svoj drugi album Deja Vu.

Zamišljeni da budu grupa koja može slobodno da sarađuje, Krozbi i Neš su snimili tri zlatna albuma 1970-ih, dok je jezgro CSN-a ostao aktivan od 1976. do 2016. CSNI okupljanja su se održavala u svakoj deceniji od 1970-ih do 2000-ih.

Bonus video:

ESPRESO MODNA POLICIJA: Angellina

04:59

ESPRESO MODNA POLICIJA: Angellina

(Espreso)