in

Udala se za paparaca, oplela po Tončiju Huljiću, otišla u Ameriku, a uplela se i u politiku

Udala se za paparaca, oplela po Tončiju Huljiću, otišla u Ameriku, a uplela se i u politiku

Uz njen glas odrastale su generacije osamdesetih godina.

Ljljana Nikolovska važi za najpopularniju i jednu od najboljih pevačica grupe „Magazin“.

Pre nje, deo benda u razdoblju od 1979. do 1983. godine bile su Majda Šoletić, a zatim i Marija Kuzmić.

Ljiljana je rođena u Splitu, a njeni roditelji, majka Vera i otac Boro, poreklom su iz Makedonije.

Postala je deo sastava „Magazin“ 1983. godine, kada je imala 19 godina, i ostala u bendu do 1990. godine. U ovom periodu „Magazin“ je bio jedan od najpopularnijih bendova na ovim prostorima koji je obožavala publika širom Jugoslavije.

Zajedno su snimili ukupno sedam albuma, a pesme koje su uradili pojavljuju se i u brojnim kompilacijama.

Međutim, nekada popularna pevačica rešila je da napusti svoju zemlju, pa je otišla iz Hrvastke 1990. godine, kada je napustila i bend. Od tog perioda živi u kalifornijskom gradu San Pedru u SAD-u. Ljiljana je pronašla svoju sreću daleko od rodnog grada, a iako je uživala u svom novom domu, čuvala je ljubav prema svojoj zemlji.

Ono što joj se dopalo u Americi, kako je isticala, jeste progresivna politika, ali i rad u muzičkom studiju kojem se maksimalno posvetila. Bila je politički aktivna kao volonterka u kampanjama Bernija Sandesa, jednog od kandidata Demokratske stranke na predizborima za predsednika SAD-a 20016. godine.

„Naravno da Kalifornija nije samo sjajna, ali ono što mi je važno jest da je progresivna i to je ono što me za nju veže. Veže me i porodica, muzika, zajednica, ogromno neprobojno klupko ideja, kreacije, optimizma, ideala, saradnje i aktivizma koji ovde nikada ne spava“, govorila je Ljiljana za „Portal Novosti“ o životu u Americi, pa se osvrnula na dešavanja u Jugoslaviji:

„Boli me da gledam šta se događa u mojim zemljama, jer sve su to moje zemlje, sviđalo se to nekome ili ne. Sve zemlje nastale raspadom SFRJ su naše. Znaju Ameri da me pitaju kako je neko ‘naš’ ako je iz Travnika ili Skoplja. A kako nije?“

Ljiljana Nikolovska Foto:N1

Magazin i rodnu Hrvatsku, kako se pisalo, napustila je prvenstveno zbog ljubavi, kada je njeno srce osvojio svetski poznati paparaco Jadran Lazić. Jadran je sarađivao sa brojnim svetskim zvezdama, a kako se priča u njega je bila zaljubljenja i slavna Džodi Foster. Iskre su se javile davne 1978. godine u Parizu, a na put njihove ljubavi stalo je obavezno služenje vojnog roka. Kada je upoznao Ljiljanu, pevačica je preokrenula život iz korena zbog ove ljubavi. Odselila se iz Jugoslavije i ostavila karijeru u usponu koju je pratila ogromna popularnost.

„Jeste. Išla je sa mnom. Ostavila je Magazin. Šta ćeš… Ne možemo drugačije da budemo zajedno“, ispričao je Jadran jednom prilikom, piše „Dnevnik.hr“.

Međutim, par nije opstao zajedno, pa su se u nekom trenutku rastali, kako je potvrdio Lazić. Nakon raskida izgubili su kontakt, a Ljiljana je nastavila da živi u Los Anđelesu.

Nakon saradnje sa Magazinom, nije odustala od muzike, već je 1996. godine snimila svoj debi album „Let“. U ovim pesmama opisala je period kada je otišla u Ameriku i napustila naše krajeve.

„Čak i kad sam otišla, 1989., meni su prve tri godine koferi bili spakovani, bila sam spremna da dođem kući, međutim sticajem okolnosti srela sam bend koji mi se sviđa, srela sam svoga supruga, postala sam i mama tamo“, ispričala je Ljiljana jednom prilikom za hrvatkse medije o ovom periodu.

Godine kada je bila deo grupe „Magazin“, pamti kako jedno lepo razdobolje svog života, a njihovu saradnju kao lepo iskustvo.

„Publika mi uvek nedostaje kao i dragi ljudi s posla“, rekla je Ljiljana svojevremeno.

Ljiljana Nikolovska Foto:N1

Međutim, u više navrata kritikovala je osnivača grupe Tončija Huljića.

„Hulja ima takozvani pevački kompleks autora. Otuda sve one bombastične izjave o okupljanju njegovih pevačica u čopore i na hrpu. Nikako se pomiriti s tim da nije jedini faktor. Ljuti ga kad mu pevač nepošteno oduzme središte pažnje jer muzičari i vokali po njemu nemaju apsolutno nikakvu kreativnu ulogu. Da nije njega, ne bi bilo muzike. Više od dve trećine njegovih hitova ne bi uspelo da u pitanju nisu zgodne cure koje znaju posao i beskonačno promovišu“, sarkastično je napisala Nikolovska 2017. godine na svojim društvenim mrežama.

Fanovi „Magazina“ Ljiljanu Nikolovsku pamte po pesmama „Tamara“, „Kokolo“, „Piši mi“, „Ti si želja mog života“, „Tri sam ti zime šaptala ime“ i mnogim drugim hitovima koji se i danas pevaju.

BONUS VIDEO: Kornelije Kovać iskreno o estradi i mladim pevačima