in

“Tugu nije mogao da sakrije!”

Toma Zdravković, Foto: printscreen/youtube/Toma Zdravković

Nakon emitovanja filma “Toma”, oduševljeni gledaoci ne prestaju da pričaju o ovom ostvarenju, ali i da se dalje zanimaju za život legendarnog pevača Tome Zdravkovića.

Toma Zdravković
foto: Printscreen

Pevač Zoran Kalezić i bliski prijatelj pokojnog Tome Zdravkovića ističe za “Blic” da je Dragan Bjelogrlić dolazio kod njega kako bi se posavetovao sa njim vezano za film “Toma”.

– Bjelogrlić je dolazio kod mene i pričali smo o filmu, jer je znao da smo Toma i ja bili bliski. Nažalost nisam imao prilike da pogledam film, jer sam bio u svojim problemima i sprečen sam da dođem za Beograd. Kada je Dragan dolazio u posetu, najviše su ga zanimali privatni detalji vezani za Tomu, kako je on to izgledao van kamere, kako je govorio, kako se ponašao. Divan razgovor smo vodili – priča Zoran za “Blic” i dodaje:

– Najgore od svega je što su sada pojedini ljudi uvređeni, jer nisu verodostojno prikazani u filmu ili ih nema dovoljno. Moraju da shvate da nije poenta u njima, nego u Tomi koji je bio poseban čovek. On je sve dirnuo u srž svog postojanja, na stranu njegova muzička dostignuća. Toma je zaista bio retka pojava i čudo od čoveka. Fizički je dosta bio krhk. A na kraju je podneo toliko muke. Meni i dan danas nije jasno kako je to telo izdržalo pijanstva, kocku, danonoćno pevanje i životno posrtanje? Nestvarno biće – govori Kalezić koji smatra da su ružno o Tomi mogli da pričaju samo oni koji ga nisu poznavali.

Toma Zdravković
foto: Printskrin / Youtube / Jugoton Music

– Oni koji ga nisu razumeli, nazivali su ga negativcem. Njegove mane su bile vrline za mene. Na Balkanu je on bio nerazuman čovek. Njegova stvar je kako je živeo i izgledao. Zašto je bilo ko u stanju da ga osuđuje? – ističe pevač koji je Zdravkovića samo jednom u životu video treznog.

– Pamtim samo jednu sekvencu iz njegovog života kada nije bio pijan i u žaru kocke, nego je bio potpuno normalan. Sećam se da je to bilo na njegov rođendan, a mi smo bili komšije na Banovom Brdu. Razmišljao sam šta da mu kupim, jer šta pokloniti Tomi koji sve ima? Odlučio sam se za knjige tri crnogorska pisca, jer je voleo Crnu Goru. Između ostalog u njegovom društvu su se nalazili Mika Antić, Momo Kapor.. Ostavio sam knjige njegovoj Goci sa posvetom. Odjednom mi je u tri ujutru zazvonio telefon i pomislio sam da me Toma zove iz kafane. Međutim insistirao je da dođem do njega, gde me je on čekao na vratima sa knjigom u ruci. Nije mogao da poveruje šta sam mu doneo, tada sam osetio njegovu energiju, otmenu tugu i uzvišenost. Ušao sam u njegovu kuću, pričali smo, smejali i upoznao sam potpuno novog Tomu – zaključuje Zoran Kalezić za “Blic”.

Zoran Kalezić
foto: Youtube printscreen

TUGU NIJE MOGAO DA SAKRIJE

Zoran napominje da Zdravković tugu nije mogao da sakrije.

– Nikada u njegovom druženju nisam video posebnu sreću. Tugu nije mogao da skrije. Odavale su ga oči, pogled, tuga je toliko jača bila od radosti. Tugu mogu nositi samo posebni ljudi. Ne postoji nijedna vesela pesma koju je snimio.

Bonus video:

Espreso Intervju - Ceca

14:13

Espreso Intervju – Ceca

(Espreso)