in

Slavni glumac nikad nije upoznao oca, život mu je obeležila velika tragedija (FOTO)

Pamtimo ga kao sudiju u seriji „Bolji život“, grofa Pavla Mansurova u „Kraju dinastije Obrenović“ i doktora Nikolića u „Porodičnom blagu“. Ipak, lik Ozrena Soldatovića koji je igrao u „Srećnim ljudima“ i „Beloj lađi“ obeležio je karijeru Dušana Golumbovskog, glumca koji je imao gotovo holivudsku biografiju.

Rođen je 1941. kao drugo dete poznate beogradske balerine Dušice Vasiljević i sina bogatog industrijalca Dragutina Golumbovskog. Njegova porodica bila je veoma uvažavana, a predak Živan Golumbovski bio je član Masonske lože Kraljevine Jugoslavije. Dušanov otac nasledio je veliki imetak koji je raskalašno trošio na luksuz. Ipak, nije imao sreće da dočeka rođenje sina – Dragutin je preminuo nekoliko meseci pre nego što je Dušan došao na svet.

youtube.com/printscreen

Ulogu Ozrena Soldatovića smatrao je svojom “posebnom obavezom”

Otac je umro novembra 1940. godine i ja sam, u stvari, posmrče. Moj otac Dragutin je bio razmaženi sin bogatog industrijalca, a majka Dušica Vasiljević poznata balerina. Iz priča znam da, kad je moj deda umro, njegovo četvoro dece, među kojima je bio i moj otac, podelili su njegovo bogatstvo. Otac je tada počeo da živi sladak život; prvi je u Beogradu kupio ‘bentli’ i, logično, zaveo je balerinu. Naravno, zabranio joj je da se bavi svojim poslom, jer su u to vreme balerine i glumice pratile razne predrasude – rekao je slavni glumac svojevremeno za Press.

U glumačke vode ušao je kao desetogodišnjak, zahvaljujući podršci učitelja Ilije Jankovića i čistačice.

Učitelj je u meni prepoznao glumačku sklonost i dao mi ulogu u predstavi, a neka čistačica je gledala tu predstavu i preporučila me čuvenom Bati Miladinoviću u Radio Beogradu. Desetak godina kasnije upisao sam glumačku akademiju, u klasi sa pokojnim Zoranom Radmilovićem, Stanislavom Pešić i Petrom Kraljem. Kasnije nam se pridružio i Miloš Žutić, koji je ponavljao razred da bi bio bliže svojoj velikoj ljubavi Oliveri Vučo, to jest Katarini, koja je takođe bila sa nama na klasi – pričao je slavni glumac.

Najčešće se družio sa kolegom sa klase Petrom Kraljem. Odabrao ga je, govorio je, jer je u njemu prepoznao čast i poštenje. Oba umetnika su, takođe, imala i veliku strast prema piću.

Jednom prilikom, posle gostovanja u nekoj emisiji, sreli smo se negde oko deset sati izjutra. Seli smo u bife „Lasta“, pričali i pili sve dok nismo pali s nogu. Mislim da smo se rastali tek negde oko ponoći. Nikad mi se nije desilo ništa slično. Druženje s njim je bilo veoma lepo. Život nas je malo razdvojio, između ostalog, jer sam prestao da pijem iz zdravstvenih razloga. Tokom bombardovanja 1999. godine imao sam moždani udar i od tada ni kap nisam popio – govorio je Golumbovski.

Ulogu tajkuna Ozrena Soldatovića zaigrao je u seriji Siniše Pavića „Srećni ljudi“, a potom i u „Beloj lađi“. Uprkos tome što je već bio u penziji kad je „Bela lađa“ snimana, Golumbovski je ulogu koja je obeležila njegovu karijeru i po kojoj ga generacije i danas pamte smatrao svojom „posebnom obavezom“.

Mnogi misle da sam uvek tako opasan, jer su me potpuno vezali za lik Ozrena. Neki me čak privatno zovu Ozren Soldatović, ne znaju kako se u stvari zovem, ali mene takva popularnost ne opterećuje – govorio je slavni glumac.

U braku sa Mirjanom Popović – Golumbovski dobio je ćerku Anu koja je završila filmsku i TV montažu.

Dušan Golumbovski preminuo je 3. januara 2016. godine u Beogradu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i
Vajberu.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO: