in

Samo zato što se deklarisao kao gej i zato što je Rom, na pevača usledila neviđena hajka: Podržala ga i Konstrakta

Samo zato što se deklarisao kao gej i zato što je Rom, na pevača usledila neviđena hajka: Podržala ga i Konstrakta

Nakon što je portal Nova.rs juče objavio tekst o Džipsiju, jednom od učesnika takmičenja za Pesmu za Evroviziju ’23, koji se ranije deklarisao kao autovani gej, a inače je pripadnik romske nacionalnosti, na društvenim mrežama je usledila salva homofobičnih i sramotnih uvreda na račun mladog pevača.

Neke od komentara koji su objavljeni na Tviteru ispod naše inicijalne vesti sa naslovom „Džipsi je je jedno od najupečatljivijih lica koje bi na Evroviziju, a evo šta kaže o predrasudama s kojima se bori“, nećemo prenositi u sklopu ovog teksta, jer portal Nova.rs ne želi da bude kanal za širenje potpuno neosnovanih komentara mržnje.

Međutim, poražavajuća je činjenica da jedan mladi umetnik, koji je i pre prijave za takmičenje objavio vrlo uspešan i komercijalni album namenjen slušaocima alternativne pop muzike, a pritom je i nominovan za jednu od nagrada na predstojećoj dodeli MAC nagrada, mora da trpi govor mržnje na internetu samo zbog svoje seksualne orijantacije ili nacionalne pripadnosti.

Takvi komentari nedvosmisleno daju odgovor na pitanje „Zašto je Prajd potreban?“, „Kako su pripadnici LGBT zajednice ugroženi?“ i „Ko ih dira?“ koji se neretko postavljaju u našem društvu kad god je tema manjina aktuelna i prisutna u našoj zemlji i medijima. Prajd i ponosno isticanje svog identiteta je upravo jedan od načina da se ovakvim užasnim komentarima stane na put.

Pripadnici LGBTQ+ zajednice, ali i pripadnici romske zajednice, jesu neodvojivi pripadnici društva. Ne samo u Srbiji, već i drugim zemljama regiona i sveta. To su naši sugrađani, lekari, farmaceuti, umetnici, pekari, kasiri u prodavnicama, novinari, voditelji i slično. I baš kao ni bilo ko drugi, ni oni ne zaslužuju da trpe verbalno ili fizičko nasilje i diskriminaciju.

„Ne bih želeo više da pričam o diskriminaciji, ne interesuje me, nije bitno. Razumem kakve vrednosti gaji Evrovizija, ali ne razmišljam o tome što sam gej i Rom, imam druge kvalitete koji su bitni za mene i moje stvaralaštvo. Mislim da je kod mene muzika zaslužna za to što se nalazim na takmičenju“, rekao je Džipsi ranije za Nova.rs.

O njegovom muzičkom kvalitetu i stvaralaštvu juče je pričala i sama Ana Đurić Konstrakta, prošlogodišnja predstavnica Srbije na Evroviziji, koja je istakla da joj je Džipsi jedan od favorita na takmičenju za Pesmu za Evroviziju ’23.

„Ne poznajemo se privatno, ali mislim da je Džipsi napravio dosta dobru stvar, dosta dobar album prošle godine. Nekako sam ponosna što to postoji. Džipsi je svakako doneo neki novi zvuk i novi izraz, ako je to paralela, drago mi je da je tu gde jeste“, rekla je Konstrakta sinoć za Nova.rs.

BONUS VIDEO: 24 minuta – Konstrakta – Nobl