in

Sa 17 otpevala hit “Dođi u 5 do 5”, izbegla iz Sarajeva u Prag, a danas ima novu karijeru

Sa 17 otpevala hit “Dođi u 5 do 5”, izbegla iz Sarajeva u Prag, a danas ima novu karijeru

Napravila je preko deset godina dugu pauzu u karijeri.

Mnoge danas velike zvezde započele su karijere u sarajevskoj grupi „Ambasadori“.

Pored Zdravka Čolića, Ismete Dervoz, ovde se proslavila i Jasna Gospić, koja je tada imala samo 17 godina. Već sledeće godine, na festivau „Vaš šlager sezone“ snimila je jedan od najvećih hitova pomenute grupe, „Dođi u 5 do 5“.

Iako je već kao gimnazijalka postala popularna, dobro pamti svoje detinjstvo u Sarajevu.

„Sećam se detinjstva, mirisa bagrema pod mojim prozorom, sankanja na komadima kartona, klizanja na Skenderiji, prvih kafića, prvih ljubavi, i saznanja o tome da u životu postoje pravila. Hiljadu grešaka, hiljadu lekcija. Polako smo ulazili na vrata ozbiljnog života odlažući što je više moguće taj trenutak. Rekla bih da sam kroz ta vrata prošla jednom nogom, jer još uvek onom drugom stojim sa druge strane, strane na kojoj čuvam to dete u sebi, gde još uvek maštam i mislim da život i nije tako ozbiljna stvar kako panično mislimo“, kazala je Jasna za „Blic“.

Za tih nekoliko godina koliko je provela u „Ambasadorima“ snimila je mnoge hitove poput „Voljela bih da si tu“, „Imam jedan strašan plan“, „Ne traži me“… Ipak, 1979. godine odlučuje da započne solo karijeru, a na njeno mesto dolazi Hari Varešanović.

Učestvovala je na brojnim takmičenjima, ali je najveći uspeh doživela na Splitskom festivalu 1985. godine sa pesmom „Zar je voljeti greh“.

Međutim i njenu karijeru je prekinuo rat u Bosni i Hercegovini, kada je morala da napusti rodno Sarajevo i preselila se u Prag. Na ovu odluku je posebno uticalo loše zdravstveno stanje njene majke.

„Nemoguće je zaustaviti život u Sarajevu, ono je jače od svega. Gde su moja deca, tu je moj dom, a kada zavirim u moju dušu, još uvek sam ona mala Bosanka, vesela, raspevana i puna mašte“, kazala je ona.

Istom prilikom je dodala i da bi volela da do rata nikad nije došlo, kao i da o povratku ne razmišlja, ali da je svakog meseca u Sarajevu.

Ipak, u Pragu je njen život dobio potpuno novi pravac. Upoznala je Sarajliju koji je već godinama živeo u Češkoj. Za Dejana se potom udala, a onda su dobili ćerku Dejanu i sina Bojana.

„Suprug je moja najveća podrška, neko sa kim delim i dobro i zlo, neko ko je uvek uz mene kao i ja uz njega. Dejana volim onakvog kakav jeste, podržavam ga u svemu što radi, a on mi to svim srcem uzvraća. Ništa nije lepše od dobrog i kvalitetnog braka, imamo jedno drugo i zajedno smo jači. Zajedno smo vaspitali decu da budu odgovorni, pošteni, da budu čestiti ljudi“, rekla je Jasna pre nekoliko godina.

Godinama se bavila modom, a onda je odlučila da je vreme za povratak.

Foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

„Svakako da sam najviše vremena posvećivala deci, ali sada, kada su već poodrasli, stekli su se uslovi i da se vratim svojoj profesiji“, istakla je pevačica.

Muzici se vraća 2005. godine, a 2018. je održala koncert u Beogradu povodom četiri decenije karijere.

„Beograd je raskošan. Veoma otvoren grad prepun raskošnih ljudi. Umetnika, avangardista, prelepih žena i mnogo, mnogo zabave. Asocira me na ljubaznost, u Beogradu se uvek osećam posebno. Sarajevo je uvek respektovalo ono što dolazi iz Beograda, a Beograd ono što dolazi iz Sarajeva“, sa osmehom je pričala ova umetnica.

Iako je godinama nije bilo, Jasnu Beograđani nisu zaboravili.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

„Kada sam se vratila u Beograd i počela da gostujem u emisijama, pružila bih ruku i rekla: ‘Ja sam Jasna Gospić’. Gledali su me sa ljubaznim osmehom i rekli: ‘Mi znamo ko ste vi, pa dobro gde ste vi svo ovo vreme?’ Osećala sam se divno…. Moj beogradski koncert je bio jako lep, prevazišao je sva moja očekivanja“, istakla je tada Jasna.

Nakon velikog povratka snimila je više uspešnih numera poput „Ti si, majko, kriva“, „Još mi ne daš mira“, „Beli grad“…

Svojevremeno je otkrila i da je bila pod velikim stresom kada je sa samo 17 godina pevala pred Titom.

„Bila sam isprepadana i kad je došao red na mene da pevam, briznula sam u plač. Mislila sam da ćemo biti na sceni, a ja sam od njega bila udaljena dva metra. Jadranka Stojaković i Ismeta su mi pritrčale u pomoć“, objašnjavala je Jasna.

Jasna je tada kazala i da je prvi viski u životu probala upravo kod pokojnog maršala.

„Fotelje su bile poređane ukrug, a jedina prazna bila je pored njega. On je ustao i poljubio mi ruku. Pevali smo celu noć. I Tito je zapevao ‘Rabinušku’. Sutradan smo čuli komentar da on nikad nije bio tako dobro raspoložen kao te noći. Prvi svoj viski u životu popila sam s Titom. Pitao me je ‘da li ćete sa sodom’, a ja nisam znala šta to znači. Rekla sam ‘bez’, a prvi put sam ga pila“, prisećala se pevačica.

BONUS VIDEO: TOP 5 pevača koje obožavamo već decenijama