in

Preminuo Alfredo Kasteli

Foto: YOUTUBE/ LUCCA COMICS & GAMES

Alfredo Kasteli, velikan stripa, kritičar, esejista, scenarista, urednik, tvorac “Martija Misterije“, je preminuo. Imao je 76 godina.

Rodio se u Milanu, a svoju strip karijeru započeo u ranoj mladosti, stvarajući strip “Scheletrino“, humorističnu seriju za talijanski strip “Diabolik“. Tada je imao samo 16 godina.

Alfredo Kasteli je 1967. godine počeo da piše scenarije za nekoliko italijanskih stripova, uključujući “Pedrito el Drito” i “Piccola Eva” koje su objavili Universo, Cucciolo i Tiramolla za Edizioni Alpe i Topolino za Mondadori.

Kasteli je svoju delatnostproširio na televiziju, napisavši nekoliko reklama, kao i seriju “Cappuccetto a Pois” s Marijom Perego i scenario za film “Il tunel sotto il mondo”.

Godine 1978. Kasteli je za magazin Supergulp napisao avanture Alana Kvatermaina, istraživača specijaliziranog za arheološke misterije koji su nagovestili najpoznatije Kastelijevo stvaralaštvo.

Te iste godine Alfredo započinje saradnju s izdavačem Serđom Bonelijem, pišući priče za “Zagora” i “Mister No”a. Dve godine kasnije, poslao je ideju za novu seriju Boneliju na temelju njujorškog istraživača koji je istraživao naučne misterije. 1982. stvorio je Martija Misteriju.

Godine 1983. Kastelli i Gvido “Silver” Silvestri oživeli su časopis Eureka. Međutim, propalo je nakon samo 12 izdanja. Godine 1992. Alfredo je lansirao novu seriju Zona X, spin-off Martija Misterije, koja je trajala do 1999. godine.

Casteli je takođe napisao knjigu o prvih 25 godina američkog novinskog stripa (1895–1919) pod naslovom “Eccoci ancora qui“, navodi se na njegovoj stranici na Vikipediji.

Bonus video:


00:24

ESPRESO NA LICU MESTA! ACO PEJOVIĆ DOŠAO NA MAC: Evo šta kaže o Emini Jahović

(Espreso/Telegraf/V.Đ/prenela:B.S.)