in

Ovu DIVU su svi voleli, a onda je doživela NESREĆU koja je sve PROMENILA!

Elizabet Tejlor krasila je neporeciva lepota, privlačnost i seksipil, njeno glumačko umeće i izuzetna harizma potvrđeni su svakom ulogom na velikom platnu, a skandalozan privatni život uvek ju je stavljao u žižu javnosti.

Tako je nastala priča o jednoj od najinteresantnijih ličnosti Holivuda koja intrigira i inspiriše čak i danas.

Rođena je 27. februara 1932. godine u Londonu. Njen otac je bio trgovac umetninama, a majka bivša glumica. Malo pre početka Drugog svetskog rata, porodica Tejlor je odlučila da se odseli u Ameriku kako bi izbegli bilo kakve neprijatnosti.

foto: Printscreen Instagram/poeticjustice2345

Novi dom su našli u Los Anđelesu gde je njen otac otvorio umetničku galeriju prezentujući holivudskoj eliti evropsku umetnost, što je bio veoma unosan posao i otvorio im je mnoga vrata, uvodeći ih u svet novca i prestiža.

Prvi milion zaradila je još kao devojčica

Elizabet je majka pripremala za svet umetnosti još od malih nogu. Sa tri godine je već pohađala časove baleta, a njena specifična lepota je činila da se uvek izdvaja.

“Oči od milion dolara”

Neobičan izgled svojih očiju Elizabet duguje genetskoj mutaciji, koja je dovela do pojave duplih trepavica koje su na savršen način uokvirile njene neobične, tamno plave oči koje su se nekad prelamale u skoro ljubičaste tonove.

Zbog toga je sa samo devet godina Elizabet dobila prvu filmsku ulogu u ostvarenju “Jedan se rađa svakog minuta”.

Elizabet Tejlor
foto: Printscreen Instagram/poeticjustice2345

Film nije postigao očekivani uspeh, a produkcijska kuća raskida ugovor sa Elizabet iz nepoznatih razloga. Spekulisalo se da je to zbog njenog donekle “čudnog” izgleda koji je odavao utisak da je dosta starija nego što jeste.

Međutim, već sledeća uloga je vinula Elizabet u zvezde! “Lesi se vraća kući” iz 1943. godine i još dva uspešna naslova sledeće godine – “Džejn Ejr” i “The White Cliffs of Dover” postali su hitovi za sva vremena, a uloga u filmu “National Velvet” utvrdila je njen status zvezde.

Međutim, Elizabet je platila skupu cenu za svoj uspeh. Tokom snimanja “National Velvet” je pala sa konja, što joj je uzrokovalo brojne zdravstvene probleme kasnije u životu. Uprkos tome, godinama kasnije je izjavila da je snimanje tog filma bilo najzanimljivije iskustvo za nju.

Posle toga uspesi su se samo nizali i Elizabet je postala jedna od najuspešnijih tinejdžerskih zvezda svih vremena.

– Ako je neko dovoljno glup da mi ponudi milion dolara da snimim film, ja sigurno nisam toliko glupa da odbijem – rekla je jednom prilikom.

Elizabet je mnogo propustila zbog života na sceni, gde je praktično i odrasla, kako u obrazovanju tako i u druženju i igri sa vršnjacima, što je njoj najteže padalo. Zbog toga je sa 16 godina izrazila želju da se povuče iz sveta glume, što je njena majka kategorički odbila.

Najuspešnija i najplaćenija glumica Holivuda

Za većinu ljudi koji su stekli slavu kao deca na filmskom platnu, prelazak na ozbiljnije uloge je najveći izazov, ali Elizabet je i to savladala naizgled sa lakoćom.

Elizabet Tejlor
foto: Printscreen Instagram/poeticjustice2345

Njena zrelost kao osobe i glumice jasno se vidi u sledećim ulogama, posebno u filmu koji donekle definiše dalji tok njene karijere – “Mesto pod suncem“ 1951. godine.

– Sve me čini nervoznom, osim stvaranja filmova – tvrdila je tih godina.

U dugoj karijeri kao što je Elizabetina, nizali su se i neki manje uspešni filmovi i oni koji su ušli u istoriju američke kinematografije i doneli glumici prestižnu nagradu Oskar.

Nikada se nije moglo osporiti da je ona bila vrhunska glumica i neverovatan poznavalac svog zanata. Skoro celu deceniju je bila na listi deset najuspešnijih glumica u Holivudu, a posle uloge u “Kleopatri” 1963. godine postaje i najplaćenija.

Film “Kleopatra” je bio značajan i zbog toga što je tu prvi put upoznala Ričarda Bartona, svog budućeg supruga i vernog saradnika, jer su zajedno bili najmoćniji glumački par tog vremena.

Bogata karijera Elizabet Tejlor obuhvata preko 60 filmova, kao i uspešnu karijeru u pozorištu i pojavljivanja u mnogim televizijskim emisijama i serijama.

Elizabet Tejlor
foto: Printscreen Instagram/poeticjustice2345

Osam brakova sa sedam muškaraca

Odrastajući na sceni, Elizabet je navikla na svetla reflektora i znatiželju javnosti, ali to je značilo da je svaki detalj njenog života bio medijski propraćen. Njene ljubavne avanture su samo podsticale znatiželju o životu hirovite dive koja se udavala osam puta za sedam muškaraca.

Dijamanti su najbolji prijatelji svake žene

Elizabetina ljubav prema muškarcima mogla je da se mera još samo sa njenom ljubavlju prema dijamantima. Navodno je kolekcija nakita Elzabet Tejlor u trenutku njene smrti vredela impozantnih 150 miliona dolara.

Jedan od najpoznatijih dijamanata svih vremena je kamen težine 69,42 karata koji je Ričard Barton poklonio Tejlorovoj i po njima je nazvan Tejlor-Barton dijamant.

– Uvek sam priznavala da se upravljam svojim strastima – govorila je Elizabet znatiželjnim novinarima i prodavala svaku naslovnu stranu na kojoj bi se našla.

Elizabet je prvi put stupila u brak sa samo 18 godina, kada se zaljubila u Konrada Hiltona, naslednika Hiltonovih hotela, ali brak je potrajao samo devet meseci.

Elizabet Tejlor
foto: Printscreen Instagram/poeticjustice2345

Pronalazeći utehu u novoj ljubavi, Elizabet stupa u brak sa glumcem Majklom Vildingom koji je bio 20 godina stariji od nje, a njihova zajednica je potrajala pet godina.

Sledeći brak se tragično završio, kada je producent Majkl Tod poginuo u avionskom udesu posle samo godinu dana bračnog života. Prema Elizabetinim rečima, on je bio velika ljubav njenog života.

Afera sa pevačem Edijem Fišerom je bila sledeći skandal koji je uzburkao javnost, posebno jer je on tada bio oženjen i ostavio je svoju prvu suprugu da bi se oženio sa Elizabet. Posle pet godina, njihov brak se završio se baš kao što je i počeo – razvodom.

– Moja majka kaže da nisam otvorila oči osam dana kada sam se rodila. Ali kada sam ih otvorila, prvo što sam videla bio je verenički prsten i bila sam navučena – vragolasto je prokomentarisala Elizabet.

Bonus video:

Angelina za Espreso otkrila šta joj se namestilo posle Evrovizije

08:15

Angelina za Espreso otkrila šta joj se namestilo posle Evrovizije

(Espreso/istorijski zabavnik)