in

Ovoliko su Dino Merlin, Džiboni i “Dubioza” dobili za novogodišnje nastupe

Ovoliko su Dino Merlin, Džiboni i “Dubioza” dobili za novogodišnje nastupe

Za astronomske honorare muzičkih zvezda Turistička organizacija Budve i Opština platili 300 hiljada evra.

Najspektakularniji, ujedno i najposećeniji novogodišnji program koji su Turistička organizacija i Opština Budva u protekle dve decenije organizovali ispred zidina Staroga grada koštao je gotovo pola miliona evra, od čega je nešto više od 300 hiljada evra uplaćeno na račune muzičkih zvezda.

Trodnevni program, kome je naruku išlo i izuzetno lepo vreme, privukao je u Budvu više od 55 hiljada posetilaca, pa su gradski trgovi bili prepuni tokom koncertnih dešavanja.

Prestonica crnogorskog turizma godinama unazad je Meka za muzičke izvođače i svake godine ponavlja se ista priča, najpopularnije zvezde kao da se utrkuju koja će naći bolji angažman u Budvi, gradu koji već punu deceniju drži lidersko mesto u regionu što se tiče dobrog provoda za Novu godinu.

Tako je bilo i ove godine, a muzičke zvezde su dobile vrtoglave honorare.

Kako su Vijestima potvrdili organizatori, najplaćenija muzička zvezda je Dino Merlin, čije je angažovanje Turistička organizacija platila ni manje ni više nego 90 hiljada evra. Merlin je ujedno održao jedan od najposećenijih koncerata u protekle dve decenije od kada se organizuju javni dočeci, jer je kompletna kontakt zona Staroga grada bila popunjena do poslednjeg kvadratnog metra.

Kopaonik Dino Merlin, nastup, koncert, Music week, Mjuzik vik
Dino Merlin Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Za novogodišnji nastup, hrvatska zvezda Zlatan Stipišić Džiboni dobio je 80 hiljada evra. Nastup Džibonija dogovoren je bio još za doček 2022. ali je zbog pandemije virusa korona tada otkazan. Tada mu je bila uplaćena polovina honorara.

Džiboni Foto: Marko Zamrznuti tonovi /Shutterstock

Svoj nastup dobro je naplatio i vodeći bend regiona, Dubioza kolektiv, čiji je honorar, kako je Vijestima potvrđeno, iznosio 45 hiljada evra, dok je i mag globalne elektronske scene Denis Sulta plaćen 15.000 evra koliko je iznosio i honorar mlade srpske pop pevačice Sare Jo. Jedna od najplaćenijih trep zvezda Senidah jednočasovni nastup na centralnoj bini postavljenoj ispod starogradskih bedema naplatila je 25 hiljada evra.

Foto: EPA/Marton Monus

Evrovizijsko iznenađenje, prošlogodišnja predstavnica Srbije, Ana Đurić Konstrakta dobila je 30 hiljada evra, dok su nastupi The Grupa i Izi bejb plaćeni po dve hiljade evra.

Gotovo da nema zvezde sa ex-YU prostora koja od 2000, od kada se na trgu ispred zidina Staroga grada organizuju dočeci Nove godine na otvorenom, nisu nastupale u Budvi, a glas o dobroj zaradi i širokoj ruci Budvana, kada su u pitanju honorari, izgleda da se daleko čuje u balkanskom šou-biznisu, pa se mnogi od njih rado odazivaju, čak i posredstvom svojih menadžera preporučuju da nastupe u metropoli turizma.

Tradiciju astronomskih honorara u Budvi uvela je folk pevačica Svetlana Ceca Ražnatović, kojoj je pre 18 godina za polučasovni nastup na trgu ispred Staroga grada tada plaćeno sto hiljada evra. Od tada nijedna regionalna muzička zvezda koja je istrajavala na visokim honorarima nije otišla praznih ruku iz Budve – zvezde novogodišnje večeri uglavnom su dobijale 80 hiljada, neke čak i 110 hiljada.

Svetlana Ceca Ražnatović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Novogodišnji dočeci svrstali su Budvu kao najprivlačniju destinaciju za provod, a crnogorska metropola turizma, angažujući najpoznatije ex-YU zvezde i poznata evropska muzička imena, godinama je epicentar zabave.

Mnogi gradovi u Crnoj Gori krenuli su stopama Budve, pa se svake godine primorski gradovi utrkuju ko će atraktivniji novogodišnji program da organizuje.

Budva od 2000. organizuje javne dočeke Nove godine i do sada je ugostila najveća muzička imena – od Lepe Brene, Džipsi kingsa, Prljavog kazališta, Svetlane Cece Ražnatović, Riblje čorbe, Bijelog dugmeta, Hari Mata Harija, Plavog orkestra, Severine, Sergeja Ćetkovića, Zdravka Čolića, do Marije Šerifović, Halida Bešlića…

BONUS VIDEO: TOP 5 pevača koji su imali samo jedan hit